gabor

Alla inlägg under september 2012

Av gabor - 11 september 2012 08:10

Ingredienser              12 person             

                        1 kg                   rödkål
                        2 st                   rödlökar
1 tskkanel, malen                   
                        0,5 tsk                   spiskummin, malen                   
                        0,5 tsk                   nejlika, malen                   
                        1 msk                   ingefära, riven, färsk                   
                        0,5 tsk                   sambal oelek
                        1 dl                   glögg
                        5 msk                   rödvinsvinäger
                        4 st                   röda äpplen
                        1 dl                   russin
                        5 st                   fikon, lätt blötlagda                   
                        1 msk                   svart vinbärsgelé
                        3 msk                   honung
                        0,5 tsk                   salt
                        1 krm                   svartpeppar
                        3 msk                                           flytande pektin                   
                        1 st                   apelsin, rivet skal                   
 

Tillagning               

                    1. Skär bort rotstocken och finstrimla kål och lök. 2. Strö över kanel, spiskummin och nejlika, ingefära och ev sambal oelek. Häll på glögg och vinäger och låt stå 2 timmar. 3. Koka sakta ca 30 minuter. 4. Tärna äpplena, tillsätt hälften samt russin, fikon, vinbärsgelé, honung, salt och peppar och koka sakta 10–15 minuter. 5. Rör ner 3 msk pektin och resten av äppeltärningarna och koka 2 minuter till. 6. Smaka av med apelsinskalet och servera.               
 
Av gabor - 11 september 2012 08:05

4 portioner
2 kg lutfisk (salt) – du kan också salta på den färdiga  fisken
0,5 finhackad rödlök
1 paket 250 g frysta gröna ärtor
salt och  nymalen peppar efter smak
1 nypa strösocker
10-12 ansjovisfiléer av  skarpsill
nymalen kryddpeppar
Sås:
75+50 g smör
2 msk vetemjöl
7  dl mjölk
salt och nymalen peppar efter smak
Gör så här (lutfisk):
1) Vattna ur lutfisken väl. Tillaga enligt anvisning på  förpackningen.
2) Lyft försiktigt upp fisken med hålslev eller stekspade och  låt den rinna av på hushållspapper efter kokningen. Håll den varm under folie om  du inte har tillbehören klara.
3) Koka de frysta ärterna enligt anvisning på  förpackningen.
4) Fräs lite hackad rödlök utan att den tar färg. Blanda lök  och ärter och smaka av med salt, peppar och en aning socker.
5) Garnera  lutfisken med några ansjovisfiléer och servera med kokt potatis, béchamelsås,  ärtorna, nymalen kryddpeppar och eventuellt skånsk senap som extra  tillbehör.
Gör så här (sås):
1) Smält 75 g smör. Fräs  vetemjölet i smöret utan att det tar färg.
2) Vispa ner mjölken lite i taget  på låg värme. Vispa i ytterligare 50 g rumstempererat smör.
3) Låt sjuda på  låg värme i cirka 10 minuter. Späd ytterligare med mjölk och eventuellt lite  ansjovisspad till en ej för tunn sås.
4) Smaka av med salt och peppar.

Av gabor - 11 september 2012 08:03

I stället för att servera ris ā la Malta med enbart saftsås brukar vi göra  flera olika tillbehör att välja mellan. De flesta tycker om variationen, att  plocka lite här och lite där.

4 portioner Ingredienser, ris ā la Malta: drygt 1,5 dl grötris 1  liter standardmjölk 1 kanelstång 1,5 dl strösocker 1 nypa salt 1 msk  koncentrerad apelsinjuice 1 tsk vaniljsocker 3 tsk florsocker 5 dl  vispad grädde Gör så här: 1) Sjud ris, mjölk, kanelstång,  socker och salt på mycket svag värme (det får inte ens koka) i 90 minuter. Rör  om då och då. 2) Låt kallna. Blanda försiktigt gröten med apelsinjuice,  vaniljsocker, florsocker och sist grädden.

Aprikos- och russinkompott:

2 dl sockerlag (recept nedan) 1 limefrukt 250 g torkade  aprikoser 1OO g russin 4 cl (knappt 3 msk) mörk rom Gör så  här: 1) Riv det yttersta av skalet av den väl tvättade limefrukten.  Pressa ur saften. 2) Koka upp saften och skalet i sockerlagen. Tillsätt  aprikoser och russin. 3) Låt koka på låg värme i 15 minuter. Tillsätt rom.  Låt kallna. Gör sockerlagen på 2 dl vatten och 1 dl  strösocker. Öka mängden efter behov, men bibehåll proportionerna.

Kanderade nötter:

300 g kärnor av en eller flera sorters nötter 50 g florsocker 1 msk  vatten Gör så här: 1) Lägg nötterna på en plåt och rosta  i 150 grader i ugn i 10 minuter. 2) Strö över hälften av florsockret och  spreja/häll på lite vatten om de är torra. 3) Rör om och rosta ytterligare i  5 minuter. 4) Tillsätt resten av florsockret och rör om.

Jordgubbs- och Cointreaukompott:

500 g jordgubbar 50 g Cassonadesocker (råsocker. Cassonadesocker har en  speciell smak, men det går lika bra med farinsocker eller vanligt  strösocker). 3 dl sockerlag saften av 1 citron 2+2 cl (drygt 1 msk x 2)  Cointreau Gör så här: 1) Lägg jordgubbarna på en plåt,  strö över sockret och rosta i 150 grader i ugn i 20 minuter. 2) Blanda  sockerlag, citronsaften och 2 cl Cointreau och låt koka i 5 minuter. 3) Häll  lagen över jordgubbarna och tillsätt ytterligare 2 cl Cointreau. 4) Låt  kallna.

Janssons frestelse

6–8 portioner 4–6 stora potatisar 2 gula lökar smör 200 g  ansjovisfilé av skarpsill (ta vara på spadet om du tänker göra kräft- och  tomatströmming) salt och nymalen peppar efter smak 3 dl vispgrädde 1  msk ströbröd Gör så här: 1) Sätt ugnen på 180 grader.  Skala och strimla potatisen i ganska grova stavar. Skiva löken och stek den  gyllenbrun i smör. 2) Varva potatis, lök och ansjovis i en smörad ugnsfast  form. Spar några filéer och lökringar till dekoration. 3) Salta, peppra och  slå på grädden. Strö över ströbröd. 4) Grädda i ugn i 35–40 minuter eller  tills potatisen känns färdig. Garnera med ansjovisfiléer och lökringar. Tips!  Testa Jansson med kaviar och tomat: Blanda 1 matsked slottskaviar och 1 matsked  tomatpuré i grädden och gör sen på samma sätt

Av gabor - 11 september 2012 08:00

En underbar rätt på julbordet, särskilt för den som inte äter julskinka.

10 portioner ca 2 kg färsk laxsida 1 msk salt 0,5 msk  strösocker Panering: 2 msk svensk senap l msk fransk senap, som  dijonsenap 3 msk strösocker 0,5 msk soja 0,5 tsk malen ingefära 0,5  tsk malen kryddnejlika 0,5 tsk malen kryddpeppar 2 äggulor 0,5 msk  ströbröd Stekta/grillade äpplen: 5–10 äpplen smör/olja salt, nymalen  peppar och strösocker efter smak Gör så här: 1) Gnid  in laxsidan med salt och socker, svep in den i plastfolie och lägg i kylskåpet  över natten. 2) Sätt ugnen på 200 grader. 3) Blanda alla ingredienser till  paneringen utom ströbrödet. Bred blandningen på  laxen, strö över  brödet. 4) Griljera i ugn i 20-25 minuter så att paneringen blir en smula  frasig. 5) Skala äpplena och skär i klyftor. Stek i smör eller grilla i tunt  oljad grillpanna i några minuter så att äpplena blir halvmjuka. Strö över salt,  peppar och lite socker. 6) Servera laxen med äpplena och olika sorters  grönsallad.

Av gabor - 11 september 2012 07:59

”Sillgratängen kan med fördel göras dagen före och serveras varm eller kall.  Perfekt som småvarmt på julbordet.”

4 portioner 800 g kall kokt potatis 2 gula lökar smör till  stekning salt och nymalen peppar efter smak lite strösocker 1 knippa  dill, finskuren 4 urvattnade sillfiléer 4 matjessillfiléer 4 dl  vispgrädde 75 g smör 1 msk ströbröd Gör så här: 1)  Sätt ugnen på 180 grader. Skiva potatisen. 2) Skiva löken och stek den mjuk i  smör utan att den tar färg. Smaksätt med salt, peppar och lite socker. 3)  Smöra en ugnsfast form med hälften av smöret. 4) Varva potatis, sill, lök och  dill i en smord ugnsfast form. Häll på grädden. Krydda med peppar och eventuellt  salt. Klicka över resten av smöret. Sikta över ströbröd. 5) Grädda i ugn i  20–30 minuter tills den får vacker färg. Tips! Det är urgott att ringla lite  tempererad honung över osten. Rätten kan också serveras med parmaskinka som  tillbehör.

Av gabor - 11 september 2012 07:58

”Underbar på en skiva rågbröd med finhackad rödlök, plus öl och brännvin. Kan  göras dagen före och ätas varm eller kall.”

4 portioner 16–20 strömmingsflundror 1 dl tomatpuré 2 dl  ansjovisspad 1 rågad tsk stött dillfrö 1 knippa dill, finskuren 2–3 msk  smält smör salt och nymalen peppar efter smak 1 nypa strösocker smör  till formen Gör så här: 1) Sätt ugnen på 180-200 grader.  Putsa strömmingen och klipp bort ryggfenan. 2) Blanda övriga ingredienser  till en sås. Lägg strömmingen i såsen och blanda väl, så att alla flundrorna kan  ta åt sig smaken ordentligt. 3) Smörj en ugnsfast form. Rulla strömmingen med  skinnsidan utåt och lägg tätt i formen. Häll över såsen. 4) Grädda i ugn i  20-25 minuter tills den får vacker färg.

Av gabor - 11 september 2012 07:57

Till två liter
8 cl madeira
8 cl gin
33 cl julöl
33 cl  julmust
Till servering av 1 liter:
5 dl essens
5 dl färsköl eller  julöl
Sprite efter smak
Gör så här:
1) Blanda alla  ingredienser till essensen och rör om.
2) Låt essensen stå kallt över  natten.
3) Till serveringen:Ta 5 dl essens. Fyll på till 1 liter med färsköl  eller julöl, allt efter smak och hur mörk och fyllig du önskar din mumma. Toppa  med en skvätt Sprite för att få en fruktig touch.

Av gabor - 11 september 2012 07:56

20 stycken
20 st 0,5 cm tunna skivor vitt bröd
1/2 finhackad  rödlök
1 tsk tomatketchup
10 ansjovisfiléer av skarpsill, hackade
lite  salt och nymalen vitpeppar efter smak
smör
Gör så  här:
1) Skär bort kanterna på brödet.
2) Blanda rödlök, ketchup  och ansjovis och krydda med salt och peppar. Bred blandningen på skivorna.
3)  Dela skivorna tvärs över i trianglar och lägg ihop dem två och två med  blandningen emellan.
4) Stek gyllenbruna i smör på båda sidor.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards