gabor

Alla inlägg under september 2012

Av gabor - 8 september 2012 09:36

Bakgrund: I Grekland kör man förståss inte med makrill men här tar vi vad vi haver. Servera med potatis och en god sallad.

Det här behöver Du:4 pers
 
500 g makrillfiléer
1 tsk salt
2 krm citronpeppar
Olivolja
Pressad saft av en citron
"Pålägg":
2 msk färska myntablad
4 tomater
2 dl urkärnade oliver
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
 

 
Så här gör Du:
  • Sätt ugnen på 225 grader
  • Salta och peppra fiskfiléerna, skär dem i lagom portionsbitar, lägg dem på ett oljat ugnssäkert fat. Häll över citronsaften
  • Hacka myntablad och tomater. Skiva oliverna. Skala och finhacka vitöken.
  • Fördela detta över fisken
  • Ringa över olivolja
  • Sätt fatet mitt i ugnen och låt puttra i ca 20 minuter

Av gabor - 8 september 2012 09:34

Bakgrund: Gammal klassiker som bara är så god! Lätt att göra och går hem hos de flesta 4 personer
Det här behöver Du: 
6 hg fiskfilé, sjötunga eller rödtungaVinsås:
1 tsk saltSpadet från fiskkoket
2 tsk dragon1 dl vitt vin
1/2 skivad gul lök1/2 fiskbuljongtärning
Några persiljekvistar1.5 msk smör
1.5 dl vitt torrt vin2 msk vetemjöl
3 hg räkor1 dl vispgrädde
1/2 dl riven ost2 äggulor
Potatis 
Potatismos:
8 vinterpotatis
salt
smör
1 ägg
1/2 dl mjölk

Så här gör Du:

Sätt ugnen på ca 225 grader
Gnid in fiskfiléerna med salt. Lägg dem på ett ugnssäkert fat med kanter. Välj ett stort så att potatismos kan få plats runt fisken
Lägg dragon mellan fiskfiléerna och lägg persilja och lök runtom. Häll på vinet
Täck med folie och koka fisken i ugnen ca 25 minuter. Plocka sedan bort persiljan och löken och häll av fiskspadet i en kastrull.
Låt nu fiskspadet koka tillsammans med vinet. Det skall återstå ca 3 dl
Blanda smör och mjöl med en gaffel och vispa ner denna blandning i buljongen. Koka såsen några minuter
Blanda grädde och äggulor och vispa ned i såsen. Sjud men låt det inte koka för då skär sig äggulorna
Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt salt och smör. Vispa ihop ägg och mjölk och bland ner. Vispa moset så det blir poröst
Spritsa moset runt fisken
Lägg på de rensade räkorna över fisken. Häll på såsen. Strö ett tunt lager ost ovanpå
Gratinera mitt i ugnen i ca 250 grader, ungefär 15 minuter.

Av gabor - 8 september 2012 09:03

Det här behöver Du: 
 
1½ dl mjöl
½ dl ströbröd
1 tsk salt
20 urtagna strömmingar
2 ägg
Vitpeppar
Olja till fritering (veg.)
Citroner
Salla och bröd

 

Så här gör Du:

  • Blanda mjöl, ströbröd och salt. Hetta upp oljan. Ca 180 grader
  • Vänd strömmingen i ägg och sedan i mjölblandningen
  • Fritera strömmingen i några minuter tills den ser gyllenbrun ut
  • Servera genast men citronhalvor, flingsalt, sallad och ett härligt bröd

Av gabor - 8 september 2012 09:02

Om man inte orkar gå den långa vägen.......................... Här kommer en liten "fuskvariant"
Det här behöver Du: 
4 portioner 
3 rivna morätter 
3 msk vetemjöl 
1 l vatten 
2 fiskbuljongtärningar 
500 g Creme Fraiche 
1 bruk räkost - 225 g 
Pressad vitlök 
3 hg räkor 
  

Så här gör Du:

 
  • Fräs morötter i 3 msk smör
  • Tillsätt resten av ingredienserna (inte räkorna) och låt småkoka
  • När soppan är färdig tillsätter du 3 hg färska skalade räkor.
  • Låt nu soppan bli varm men koka inte

Av gabor - 8 september 2012 09:01

2 portioner
Det här behöver Du: 
2 st. laxkotletter
3 dl crème fraiche 
1 fiskbuljongtärning 
1/2 liter vatten 
Torrt vitt vin, ca 1 dl 
Smör 
Sockerärtor 
Löjrom 
Potatis 

Så här gör Du:

Börja med att skala och koka potatisen
Under tiden lagar du till laxen. Koka upp vin och buljongtärning (upplöst i sitt vatten), lägg i laxen, häll på mer vin om så behövs, laxen skall vara nätt och jämt täckt. Låt koka i exakt 10 minuter
Lyft ur laxen och koka sedan ihop buljongen till den har reducerat till 1/3. Tillsätt crème fraiche och koka upp igen. Blanka av med smör.
Koka sockerärtorna snabbt i lättsaltat vatten.
Lägg upp laxen på tallrik, garnera med löjrom och sockerärtor. Häll såsen runt om fisken. Servera med pressad potatis.

Av gabor - 8 september 2012 08:57

Bakgrund: Enkel vardagsrätt som blir roligare med mango och kokosmjölk. Easy to do! Good to eat!

Det här behöver Du:5 pers
 
1 gul lök
10-12 potatisar (små)
2 lime
8 hg vit fisk
Några kvistar färsk koriander
1 burk kokosmjölk
1 mogen mango
Salt och peppar

 
Så här gör Du:
  • Ugnen ska vara på 225 grader
  • Skiva lök, en lime och potatis tunt
  • Lägg på ugnsfast fat
  • Salt och in i ugnen ca 25 minuter (viktigt att potatisen blir mjuk)
  • Nu sänker du värmen till 175 grader - ta ut formen och lägg på fisken och färsk koriander
  • Kör i ugn ca 20 minuter ytterligare
  • Tag ut, ta bort limen och lägg dit nya skivor.
  • Mixa mangoköttet med kokosmjölk till en slät sås. Piffa till den med salt, peppar och några Tabascodroppar
  • Häll såsen över fisken och njut.

Av gabor - 8 september 2012 08:54

Adriatisk fisksoppa


Lite annorlunda soppa men underbar smak av fisk och saffran! 6 portioner
Det här behöver Du: 
  
1 kg fiskskrov (be att få de som blev över när man fileade fisken åt dig
2 hackade morötter 
2 hackade selleristjälkar 
2 buntar persilja 
1 liter vatten 
salt och nymald svartpeppar 
½ dl jungfru olivolja 
3 hackade vitlökar 
4 hackade sardeller 
2 dl torrt vitt vin 
5 hackade tomater (hacka grovt) 
0.5 g saffran, lös upp i en msk vatten 
1 kg spätta eller skädda, ev. tunga men det är dyrt

Så här gör Du:

 
  • Koka och sjud fiskskrovet, morötterna, sellerin, en bunt persilja, salt och peppar i vatten i ca 30 minuter
  • Hacka resten av persiljan. Hetta upp oljan i en gryta, lägg i sardellerna, persiljan och vitlöken och fräs i ett par minuter. Häll på vinet och låt alltsammans koka in.
  • Lägg sedan i tomaterna, häll över den silade fiskbuljongen och saffran, låt detta koka ihop i ca 15 minuter
  • Lägg sedan i fisken som du skurit i portionsbitar och låt dem sjuda i soppan i ca 5 minuter
  • Servera och njut!

Av gabor - 8 september 2012 08:51

Bakgrund: Någon sa: "Det bästa med Indien är Madraskycling". Inte vet jag men detta är en rätt för dig som tycker om curry. Det blir en underbar smak med blandningen av ingefära, koriander och chili.

4 personer 
  
Det här behöver Du: 
 
4 tomater
2 msk olja
1 finhackad röd lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
1 stor kyckling som du delar i bitar, eller enbart filé
1 tsk salt
2½ dl vatten
3 msk hackad färsk koriander
Färsk koriander att garnera med
Kryddpasta
2 msk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 tsk garam masala
2 tsk chilipowder eller cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk malen kanel
1 msk färskpressad lime
1½ msk vatten

 
 

Så här gör Du:

  • Vi börjar med kryddpastan: Blanda koriander, spiskummin, garam masala, chilipowder, gurkmeja, peppar och kanel i en skål. Tillsätt limen och vatten och rör ihop detta till en kryddpasta
  • Skålla och skala tomaterna, tärna dem
  • Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och ingefära och fräs på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt kryddpastan och fräs ytterligare några minuter.
  • Lägg så i kycklingbitarna och rör om så att de täcks av kryddpastan. Öka värmen och bryn tills kyckling fått färg runt om.
  • Lägg i tomaterna och fräs tills de blir mjuka
  • Nu häller du i salt och vatten. Sänk värmen och låt det sjuda utan lock tills kycklingen är färdig, ca 30 minuter. Rör om lite då och då
  • Blanda ner koriandern. Lägg upp och servera med ångkokt vitt ris.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards