gabor

Alla inlägg under september 2012

Av gabor - 8 september 2012 11:13

Det här behöver Du: 
2½ dl tärnade färska tomater½ tsk finhackad jalapenó
3/4 dl tärnad lökEn nypa spiskummin
½ finhackad vitlök1½ tsk färsk limesaft

Så här gör Du:

  • Blanda alla ingredienser i en skål. Det här bli ca 3½ dl

Av gabor - 8 september 2012 11:12

  • Tillsätt buljongen , blanda väl och täck med lock. Sänk till låg värme och låt det sjuda i ca 30 minuter eller tills riset är färdigkokt och nästan all vätska kokat bort.
    • Lägg i räkorna och låt sjuda i ca 5 minuter ytterligare så att räkorna blir varma.
    • Servera med vitt bröd.

    Kreolsk

    Bakgrund: Cajunfood från Louisiana hör till favoriterna. Jag läste någonstans att Louisianaborna äter ca 35 kg ris per person och år! Ordet jambalaya kommer från franskans jambon och det spanska jamón, båda orden betyder skinka. Detta lär nog stämma då både den franska och den spanska matkulturen har stort inflytande i det kreolska köket. Den här rätten är mycket god och mättande och älskas av de flesta.

    Receptet avser 6-8 portioner 
    Det här behöver Du: 
    1 dl matolja½ tsk mald nejlika
    1 stor hackad lök2 lagerblad
    2 dl hackad bladselleri4 msk hackad persilja
    1 hackad paprika2 tsk salt
    Några färska kvistar timjan10 droppar Tabasco
    2 pressade vitlöksklyftor1 tsk cayennepeppar
    250 g både kokt/rökt skinka, skuren i tärningar500 g färska skalade räkor
    2 choricokorvar eller annat smakfylld korv3 3/4 dl ris
    1 burk hela tomater7½ dl hönsbuljong

    Så här gör Du:

    • Hetta upp oljan i en stor gjutjärnspanna (den "Tuvegranska") på medelstark värme. Fräs lök, selleri, paprika och timjan tills de nästan fått färg, ca 8 minuter.
    • Tillsätt vitlök och fräs ytterligare en stund.
    • Rör ned skinka och korv och bryn. Fräs i ca 10 minuter, rör hela tiden.
    • Rör ned tomater, nejlika, lagerblad, persilja, salt, tabasco, cayennepeppar och ris. Blanda väl och koka under omrörning i ca 5 minuter.

    Av gabor - 8 september 2012 11:03

    Det här är en slags sallad som Du kan använda till många rätter.
    Receptet avser 8 portioner 
    Det här behöver Du: 
    1.2 dl gräddfil1/2 kålhuvud, strimlat/hackat
    0.6 dl majonnäs1 morot, strimlad/hackad
    1 msk socker1 liten lök, hackas
    2 tsk citronsaft 
    2 tsk Dijonsenap 
    1/2 tsk sellerisalt 
    Lite svartpeppar 
      

    Så här gör Du:

    Mixa alla ingredienser, utom grönsakerna, i en stor bunke av plast eller glas. Blanda väl!

    Tillsätt grönsakerna och blanda ihop!

    Ställ i kylskåpet minst en timma. Den här salladen står sig ca en vecka.

    Av gabor - 8 september 2012 10:42



    Bakgrund: Riktig svensk husmanskost - rotmos! Här med oxbringa - som blev så himla gott - det bara smalt i munnen!



    Det här behöver Du: 
     
     
    3 hg oxbringa
    3 lagerblad
    6 hela vitpepparkorn
    3 morötter
    8 potatisar
    2 medelstora kålrötter
    4 tsk salt
    Salt o nymalen vitpeppar
    Såsen:
    3 dl mjölk
    5 msk skånsk senap
     

     
    Så här gör Du:
     
    • Lägg oxbringan, behåll det ev nätet på, i en gryta med vatten tillsammans med vitpepparkorn och lagerblad. Koka upp och sjud sedan på svag värme cai 1 1/2 timme. Skär i köttet i tunna skivor före servering.
    • Skala och skölj kålrötterna, var smart: kålrötter är enklast att först skära i skivor och sedan skär man bort skalet. Skala och skölj morötterna. Skär rotfrukterna i mindre bitar och koka dem i lättsaltat vatten ca 30 minuter. Skala och skölj potatisen, skär den i bitar och lägg i den när kål- och morötter kokat ca 30 minuter.
    • Koka till allt känns mjuk, sådär ungefär 13 minuter ytterligare. Häll av spadet, men spara lite att spä med.
    • Mosa potatis, morötter och kålrötter med en stöt, kör sedan med elvispen tills det har blivit en jämt mos, spä gärna med lite spad. Krydda med salt o peppar.
    • Sås: Blanda senap och mjölp och koka upp strax före servering.
     

    Av gabor - 8 september 2012 10:41

    Bakgrund: I ett fattighus i Sverige i mitten på 1800-talet var en av de gastronomiska läckerheterna Rotmos med salt och sill. Förmodligen ingen höjdare! För baserade man rotmoset på fet buljong och serverade det med feta tillbehör. Idag gör vi den på mindre fet buljong eller mjölk. En del ungdomar idag vet inte ens vad rotmos är; det finns faktiskt ett chattord som är ROTMOS - en svengelsk akronym som betyder Rolling On The Matta Och Skrattar.

    Personligen har jag inte börjat uppskatta rotmoset förrän nu - minnet av sörjan i skolmatsalen satt länge kvar. Här en god variant. Du kan självfallet servera med fläsklägg eller oxbringa - men rotmos är också gott till kokt/stekt korv, fisk. Ja, vad som helst.

    Vive la rotmos!


    Det här behöver Du: 
     
    1 kg kålrot
    3 morötter
    6-7 potatisar (mjölig sort)
    Salt, vitpeppar från kvarn
    Malen ingefära
    Muskotnöt (som du river)
    2 msk smör
    Fläskspad (om du nu gjorde fläsklägg)
    eller
    Vatten och en grönsaksbuljong eller rent av mjölk (mängden avgör du själv - beroende på önskad konsistens)

     
    Så här gör Du:
    • Skölj och skala alla rotfrukterna. Skär dem i mindre bitar
    • Koka kålrot och morötter i ca 30 minuter
    • Lägg nu i potatisen
    • Låt allt koka till det är mjukt
    • Häll av vattnet och låt allt ånga av lite grand
    • Kör inte i mixer utan stöt med en potatisstamp
    • Tillsätt vätska pö om pö till du har god konsistens
    • Blanda i smör
    • Krydda med salt, vitpeppar, muskot, ingefära

    Av gabor - 8 september 2012 10:32

    Receptet avser 4 portioner 
    Det här behöver Du: 
    1 kg mjölig potatis 
    1 msk smör 
    2 dl mjölk 
    1 tsk salt 
    1 krm vitpeppar 
    Pepparrotsmos: 
    Smaksätt det färdiga moset med 2-3 msk 
    riven pepparrot och 
    1 dl hackad gräslök 
      

    Så här gör Du:

    Skala potatisen och skär den i små bitar
    Koka den mjuk i vatten
    Häll av vattnet och mosa potatisen (jag brukar ta en elvisp)
    tillsammans med smör
    Tillsätt den uppvärmda mjölken
    Krydda med salt och peppar

    Av gabor - 8 september 2012 10:28

    4 till 6 rätter
    ingredienser:
    10 stora potatisar
    2 gula lökar
    20 ansjovis filéer (använd konserverad skarpsill härdade i saltlake) (spara vätskan)
    300 ml grädde
    2 msk ströbröd
    2 msk smör
    Gör så här:

    Värm ugnen till 225 C (475 F)
    Peal och skiva potatisen i tunna strimlor
    Peal och skiva löken
    Lägg ett lager av potatis band i botten av skålen, än vissa lök och ovanpå detta ett lager av ansjovis filéer, fortsätt hela vägen upp och det översta lagret ska vara potatis remsor
    Sprid ströbröd över skålen
    Dåligt 200 ml av krämen över skålen och även vätskan
    Strö smöret
    Placera i mitten av ugnen i ca 30 minuter, än tillsätt resten av grädden och fortsätt baka i ytterligare femton minuter

    Av gabor - 8 september 2012 10:26

    Bakgrund: Slutet på månaden? Inga pengar kvar på ICA-kortet - gör en potatissoppa. Men Du kan också servera den som en delikat förrätt. Den här är god, framför allt om Du använder mandelpotatis.

    Det här behöver Du: 
     
    1 purjolök
    12 mandelpotatisar
    12 dl grönsaksbuljong
    1 nypa salt
    Flera drag med pepparkvarnen
    Olivolja
    5 msk hackad gräslök
    Ricottaost

    Så här gör Du:

    • Skölj och hacka purjolöken. Skala och tärna potatisen
    • Fräs lök och potatis i olivolja i en kastrull några minuter
    • Häll på buljongen och låt allt koka tills potatisen är mjuk. Det brukar ta 12-15 minuter
    • Mixa nu med en stavmixer så att soppan blir helt slät
    • Smaka av med salt och peppar
    • Till soppan serverar du gräslök och ricottaost

    Presentation


    Du hittar oss på Hitta Recept

    Libo 59 shop

    Sök i bloggen

    Hitta recept

    Matbloggstoppen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    Travel in Bokovina

    RSS

    Besöksstatistik

    5 vanligaste myterna av kost

     
    Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

    Diet läsk är bättre

    Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

    Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

    Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

    Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

    Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

    Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

    Pasta tjockare

    Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

    Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

    Ät inte efter 8

    Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

    Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

    Fet mat är ett hälsosammare

    Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

    Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

    Kalender

    Ti On To Fr
              1 2
    3
    4
    5
    6
    7
    8 9
    10
    11 12 13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22 23
    24
    25
    26
    27
    28 29 30
    <<< September 2012 >>>

    Translate


    Ovido - Quiz & Flashcards