Jag försökte olika recept på för karamell majs, kom några ut för mörk, vissa inte tillräckligt mörk. Så jag jobbade och jobbade, tills jag bosatte sig på detta.
Carmel Corn
Anpassad från Epicurious
2 msk vegetabilisk olja 1/3 - 1/2 dl popcorn kärnor 1 stick (˝ kopp) osaltat smör 1 ˝ dl packade ljus brunt socker ˝ dl ljus majssirap ˝ tsk grovt salt ˝ tsk bakpulver ˝ tsk vaniljextrakt 1 kopp salta jordnötter, eller använda rostade nötter, till exempel mandel, pekannötter, eller cashewnötter.
Specialutrustning: en godis termometer
Värm olja med 3 kärnor i en 3-kvart tung kastrull täckt över måttlig värme tills 1 eller 2 kärnor pop. Ta bort locket och snabbt lägga resterande kärnor, sedan koka, täckt, skakande panna ofta, tills kärnorna slutar poppar (eller tills axeln ger ut), ca 3 minuter. Ta bort från värmen och avslöja.
Jag slutade med 6 koppar poppade popcorn.
(Premium American-märken av popcorn kommer att ge mer än min gjorde, ungefär 8 koppar popcorn. Om så är fallet kan du behöva förbereda två bakplåtar i nästa steg.)
Linje botten av en stor grunt bakning Pan med folie och lätt olja folie, eller använda en icke-stick bakplåt.
Smält smöret i en 6-liter stora kruka eller holländska ugn på svag värme. Lägg farinsocker och majssirap, och salt och koka upp på svag värme under omrörning, sedan koka utan omrörning tills sirap registrerar 300 grader F på termometern, 8 till 10 minuter. Ta grytan från värmen.
Med hjälp av en träslev eller en heatproof spatel, rör vanilj och bakpulver i sirapen, sedan snabbt rör i jordnötter och popcorn att belägga. Omedelbart spridda blandningen över bakplåt så tunt och jämnt som möjligt.
Låt svalna helt och sedan bryta sig in bitar.