gabor

Alla inlägg under augusti 2012

Av gabor - 12 augusti 2012 08:04

 


Latinskt namn: Pimenta dioica

Familj: Mirataceae

Andra namn: kryddpeppar, Engelska kryddor, Jamaicanskt peppar, kryddpeppar, kryddpeppar

Beskrivning

Kryddpeppar är en tropisk vintergröna träd, vars höjd varierar mellan 7 och 13 m, och familjen kollapsar Mirataceae. kryddpeppar träd har slät grå bark, mörkgröna och glänsande blad och vita blommor som uppstår från frukten som används för produktion av kryddor. Kryddpeppar kallas ofta "kryddpeppar" (alla kryddor), och det hette på grund av dess doft som luktar och smakar som en blandning av olika kryddor (kanel, kryddnejlika, ingefära, muskot).

Kryddpeppar är den enda krydda som odlas uteslutande i den västra hemisfären. En vintergröna träd som är källan till kryddor växer i regnskogen i Syd-och Centralamerika. Tyvärr är vilda träd ofta skära, vilket är varför det finns mindre och mindre. Det finns plantager i Mexiko och Centralamerika, men det bästa kryddpeppar kommer från Jamaica, där klimatet är mest lämplig för odling av aromatiska frukter.

Druvorna skördas när de når full storlek, men innan du helt mogna. De är mörkbrun till färgen, och deras diameter är i allmänhet mellan 4 och 7 mm. Blad av träd är också skördas för att producera eterisk olja.

Kryddpeppar framställes på ett sätt som de omogna bär plockas och torkas. Intensiva och aromatiska smakämnen, såsom en kombination av muskotnöt, ingefära, kryddnejlika och kanel.

Förberedelse och förvaring

Kryddpeppar kan vara mycket lång bibehålla sin smak, är det enda kravet att den lagras i en glasskål på en mörk plats. Kryddpeppar frön du kan slipa med keramiska kvarnar, exempelvis de som mala kaffebönor.

Matlagning

Kryddpeppar är bra för matlagning kött som fläsk eller kyckling. I många länder används som en viktig och nödvändig ingrediens i många marinader. Många konserver innehåller kryddpeppar. Den kan också användas vid framställning av delikatess, och invånarna i Mellanöstern är kryddpeppar ofta till olika typer av sprit för att göra dem smaka ännu bättre.

Medicinska egenskaper

Kryddpeppar innehåller eugenol, som kan hittas i kryddnejlika, kanel, kaffe och kakao. Kryddpeppar är utmärkt för matsmältningen, och ofta används som ett carminative. Olja av kryddpeppar vidgar blodkärlen och förbättrar cirkulationen. Kryddpeppar innehåller tanniner som har mild bedövningsmedel egenskaper, vilket gör den utmärkt för att lindra symptom på artrit och ömma muskler. Olja av kryddpeppar kan tillämpas i form av varma kompresser eller några droppar olja till ett varmt bad.

Av gabor - 12 augusti 2012 06:58

  
 
 

Det finns olika tillsatser som läggs till de livsmedel som vi konsumerar varje dag, och vissa är övertygade om att de är mycket friska.

Mononatriumglutamat (MSG)

Det används vanligen i kinesiska köket, men ofta i kontanter soppor, chips och fryst mat. Forskarna har funnit att det finns ett samband mellan att äta livsmedel som innehåller MSG och förekomsten av depression , förvirring, nedsatt syn, trötthet, huvudvärk och fetma.

Artificiella sötningsmedel (aspartam, sackarin, mannitol)

Även om dessa konstgjorda sötningsmedel gör det möjligt att njuta av de läckra juice, inte ange ett stort antal kalorier är skadliga för kroppen, och nästan alla innehåller aspartam. Studier har visat att aspartam kan orsaka olika sjukdomar, såsom hjärntumörer , diabetes , multipel skleros , Parkinsons sjukdom , Alzheimers sjukdom , kronisk trötthet och emotionella störningar, såsom depression och ångest . Det är också förknippad med en minskning på kort sikt minne och intelligenskvot.

BHA och BHT

Dessa tillsatser ökar risken för cancer, och du kan hitta dem i nästan allt från tuggummi till frukostflingor.

Transfetter

Transfetter finns i många beredda livsmedel och utgör en av de farligaste ämnena. Även om det förekommer i livsmedel av animaliskt ursprung, som också används för att göra oljan hydreringsprocessen inträffar. Transfett ökar LDL-kolesterol som ökar risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt , stroke och diabetes .

Nitrater och nitriter

De används i köttprodukter, och studier har visat att de kan skada DNA, orsaka cancer och lungsjukdomar.

Artificiella färger

Denna mat färgas ljusa färger kan se trevligt, men inte frisk. Forskning har visat att konstgjorda färgämnen kan orsaka cancer i sköldkörteln, njurcancer och kromosomala avvikelser.

Natriumsulfit

Ofta används vid framställning av vin, och kan hittas i torkad frukt. Det finns människor som är känsliga eller allergiska mot natriumsulfit, och en studie har visat att det kan orsaka astma , utslag, huvudvärk och andningsproblem.

Svaveldioxid

Denna tillsats är giftig, och ofta hittar den i öl, torkad frukt och chips. Kan orsaka konjunktivit , bronkit , emfysem och hjärt-kärlsjukdom.

Av gabor - 12 augusti 2012 06:50

 

 
 

Latinskt namn: Cuminum nigrum

Familj: Umbelliferae

Andra namn: Kashmiri kummin, svart kummin, en romersk blomma

Beskrivning

Svart kummin kommer från norra Indien. Mörkbrun färg, har en mycket mindre frukt än vanlig kummin, är skuld ca 3 mm. Fröna av svart kummin är mindre, tunnare och mörkare, nästan svart. Den har en sötare smak av kummin, med intensiv citrus smak.

Förberedelse och förvaring

I vårt område i Black kummin frön, tyvärr inte tillgängliga, men är tillgänglig för eterisk olja av svart kummin.

Matlagning

Populär i Nordafrika och Mellanöstern köket. Används som en krydda för grytor, lamm, couscous, korv, grönsaker och köttfärs.

Medicinska egenskaper

Svart kummin frön innehåller mer än 100 ämnen. I det förflutna användes vid behandling av huvudvärk, tandvärk och förkylningar och infektioner. Vissa studier har visat att svarta spiskummin gynnar immunsystemet och är framgångsrikt i kampen mot cancerceller. Den mest effektiva åtgärder har på andningsorganen. Botemedlet astma, bronkit, hosta och förkylningssymtom.

Av gabor - 12 augusti 2012 06:44

  


                                               


 

Latinskt namn: Laurus nobilis

Familj: Lauraceae

Andra namn: Laurel

Beskrivning

Det kommer från Mindre Asien, varifrån den spred sig till Medelhavet, och sedan i andra länder med liknande klimatförhållanden. Lagerblad är oval och smidig. Det kan vara från 2,5 upp till 8 cm lång °. När färskt, lagerblad är glänsande och mörkgrönt. När det är torrt, förlorar lyster och blir olivgrön färg. Smaken är något bitter med en stark aromatiska egenskaper.

Förberedelse och förvaring

Lagerblad kan hittas i nästan varje butik. Torkade blad bör vara hela och olivgrönt. Om brun, betyder det att de har förlorat sina kryddiga egenskaper. Håll bladen på en mörk, torr plats och de kommer att hålla sina egenskaper upp till 2 år.

Matlagning

Lagerblad används över hela världen. Den vanligast i soppor, såser, stuvningar, kött eller fisk. På grund av den milda och aromatiska smak, kan du lägga till nästan alla rätter.

Medicinska egenskaper

Lagerblad har många läkande egenskaper som gör den användbar för behandling av högt blodsocker, huvudvärk, bakterie-och svampinfektioner, matsmältningsbesvär, och ibland tros kunna framkalla abort och förhindra de skadliga effekterna av insekter

Av gabor - 11 augusti 2012 09:35

Ingredienser:

  • 800g vildsvin gryta
  • 250g svamp (eventuellt svamp)
  • 500 g lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Paprika, kryddig och söt, att smaka
  • 1 msk senap
  • 2 msk olja
  • 3 teskedar mejram destemmed
  • 500 ml kött eller grönsaksbuljong
  • 500ml lättöl
  • Salt och peppar



Förberedelser:

Löken och vitlöken skal. Löken skuren i fina tärningar. Rengör champinjoner noga och hacka väl.

Hetta upp oljan i en stekpanna och stek löken i den. Den Wildschweingulsch Lägg till och sear. Med paprika, salt och peppar efter smak. Deglaze med öl och buljong.

Pressad av vitlök, senap och oregano att lägga till. Om. Sjuda 1 timme. Efter en halvtimme Tillsätt svampen koktid.

Servera med potatismos eller dumplings.

Av gabor - 11 augusti 2012 09:22


1,6 l mjölk
1½ pkt jäst
½ dl socker
1½ dl rapsolja
1½ dl ljus sirap
ca 2 kg rågsikt
3 tsk salt
½ - 1 tsk hjorthornssalt


1. Smält fettet, häll i mjölken och värm till 37 grader. Rör ut den smulade jästen i degspadet.


2. Tillsätt alla övriga ingredienser och arbeta till en deg. Den ska arbetas så lite som möjligt för degens konsistens ska vara som en lös vetedeg Låt den jäsa ca 30 - 60 minuter.


3. Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 30 - 40 delar. Rulla dessa till runda bollar.


4. Kavla ut en bulle i taget först med vanlig kavel och sedan med kruskavel. Nagga med gaffel och grädda i gjutjärnsstekpanna på medelvärme, ca 2 minuter på varje sida.


OBS! Stekpannan ska vara rengjord och inget fett ska användas vid gräddningen. (Om du har två stekpannor går det lite fortare)


5. Låt bröden kallna på varandra insvepta i bakdukar.


Om du har en baksten kan du använda el-ugnen.  Sätt ugnen på högsta värmen och värm upp bakstenen i minst 1 timme.  Om du vill ha högre värme kan du balansera ugnstemperaturen genom att slå på och av grillelementet.


Originalet kommer från ett gammalt jämtländskt släktrecept för vedugnsbakat tunnbröd.
5 l mjölk
6 pkt jäst
1 flaska ljus sirap
500 g margarin
1 msk hjorthornssalt
3 msk salt
3 kkp socker (ca 4,5 dl socker)
3 kg vetemjöl
2-3 kg rågmjöl

Av gabor - 11 augusti 2012 09:21

4 dl majonäs 2,5 dl vatten 1 dl chilisås 1 tsk dragon 1 tsk paprikapulver 1 tsk torkad persilja ½ tsk cayennepeppar

Blanda samman allt. Smaka av med lite salt och låt stå ett dygn innan servering.

Av gabor - 11 augusti 2012 09:16

  • Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
  • Krydda efter behag
  • Rör ner 2 msk potatismjöl
  • Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
  • Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hårdrulle
  • Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
  • Lägg rullen på en ugnsplåt
  • Stek i 3 timmar i 100 grader
  • Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
  • Ställ kallt i kylen
  • Skär remsor med en osthyvel
  • Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja
  • Servera med önskade tillbehör!

 Jag har gjort de!! Hemmagjord kebab alltså!! Så in i bängens gott de blev, å inte ett dugg svårt! Och efter mitt senaste kebabinlägg så är nog många av mina läsare glada nu!! *haha* Detta är inte halal, det är svenskt nöt & griskött! Basta! Det mariga i kråksången var faktiskt att få till kryddningen, den ska jag jobba lite mer på! Har kollat runt lite på div recept och då är aromat, en halv påse till och med inräknat i receptet. Å det vill jag inte ha! Sen vill jag inte heller ha för mycket smak på själva kebabköttet, utan mer kryddor i kebabsåsen. Och spiskummin som är den klassisk kryddan till kebab tål  jag bara inte! Sen vill jag också ha köttet som ”döner kebab”. Alltså malet, i tunna remsor! Kritererna var många men jag tycker jag lyckades himla bra att komma i närheten ändå! Jag gjorde en mild kryddblandning till färsen med kycklingfond o lökpulver. Potatismjölet jag hade i smeten var nog bara ett plus för de blev fina ”remsor” som inte föll sönder, där är potatismjöl bra för att ”stadga” ihop det hela och de ger ju ingen smak heller! Ni som vill använda aromat gör de, annars tycker jag ni ska laborera med lite olika kryddor för bästa smak! ;-)

SÅHÄR GJORDE JAG :

  1. Blanda ihop 800 gram blandfärs med 400 gram fläskfärs eller utgå ifrån 2 delar blandfärs + 1 del fläskfärs
  2. Krydda efter behag
  3. Rör ner 2 msk potatismjöl
  4. Forma smeten till en rulle ca 8cm diam
  5. Packa in i dubbelt aluminiumfolié till en hård rulle
  6. Låt ändarna på rullen vara öppna så att köttsaft o fett kan rinna ut
  7. Lägg rullen på en ugnsplåt
  8. Stek i 3 timmar i 100 grader
  9. Stäng av ugnen och låt rullen ligga kvar 1 timme
  10. Ställ kallt i kylen
  11. Skär remsor med en osthyvel
  12. Värm på kebaben i stekpanna på låg värme i lite olja
  13. Servera med önskade tillbehör!

Min kryddning till denna kebab : 2 msk kycklingfond 1 tsk lökpulver salt & finmalen svartpeppar

KEBABSÅSEN SOM SLÅR ALLT : 2 dl A-fil 1 dl gräddfil 1 tsk majonäs 1½ tsk ketchup 4-5 droppar chilisås (D´Elidas) 1 riven vitlöksklyftor Salt

GÖR SÅHÄR : Blanda först a-fil och gräddfil, tillsätt sedan resten av ingredienserna en i taget och smaka av noga och ofta tills du blir helt nöjd!! ;-)

  • Smakbetyget blir slående likt kebabkött som man köper ute. Något grövre konsistens på den ”malda” konsistensen. Man får kanske ”skrapa” köttet istället för att mala det. Eller mala det flera gånger?! Hur som helst ett riktigt gott kebabkött som jag absolut ska göra fler gånger! 

Blandfärs + fläskfärs!

Forma till en fast rulle och packa in hårt i dubbelt folié.

Låt ändarna på foliét vara öppna så köttsaft och fett kan rinna ut på plåten.

Jag kunde ju inte låta bli att ”prov-hyvla” en bit innan jag satte in den i kylen! Osthyvel är det ultimata! ;-)

När den fått vila i kylen över natten provade jag med en bred potatisskalare, men det blev så tunt att när jag stekte sen så blev de bara småbitar som gick sönder. Alltså håller vi oss till osthyvel, det var himla smidigt dessutom!

Woooilaa!!

Stek kebaben på låg värme med olja i pannan.

Före all sås….

Och MED all goda såsen!! ;-)

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Tidigare år

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards