gabor

Alla inlägg under augusti 2012

Av gabor - 11 augusti 2012 07:53

Ett flatbröd från Balkan som påminner om kebabbröd



Det som bl a skiljer lepinje från kebabbröd är
att det har mjukt innankrom. Ofta är de rutmönstrade på ovansidan. Brödet har
många namn som somun, lepina, lepinja etc


Lepinje kan ätas många sätt.
Vanligt är att de äts som kebab med ćevapčići, ajvar, rå lök och
yoghurt


300 gr vetemjöl
1 paket torrjäst
1 tsk socker
1 tsk
salt
250ml ljummet vatten eller mjölk
½ tsk bakpulver


1. Tillsätt
hälften av mjölet med sockret i degvätskan och låt jäsa i en ½ timme eller
mer


2. Tillsätt resten av mjölet, saltet bakpulveret och knåda för hand i
7 min (eller maskin 5 min)


3. Låt jäsa på varm plats till dubbelstorlek i
ca 1 timme


4. Tryck ner degen och låt jäsa en timme till


5. Forma
5-6 bollar, mjöla dem och låta dem vila i 10 minuter


6. Platta till
bollarna (med händerna eller med kavel) till 1,5 cm
Placera lepinjerna på
mjölad bakplåt och låt jäsa i ytterligare ca 20 min


7. Grädda 5-7 min i
210 grader (till lepinjerna får färg)
sänk till 150 grader grädda i 10
minuter till


8. Vira in lepinjerna i kökshanduk för att göra skorpan
mjuk. Snitta en öppning och servera innan de blir för
kalla


OBS
Lepinjer är godast nybakade men går att äta några timmar
efter bakningen. Om du ska äta dem senare bör du först frysa in dem

Av gabor - 11 augusti 2012 07:50


5
dl vatten
850 g vetemjöl special
25 gram jäst
2 msk olivolja
1/2 msk
salt
1 msk honung


1) Arbeta mjöl, honung, salt, vatten och olivolja
smidigt och glansigt 16 minuter i köksmaskin. Tillsätt salt och blanda två
minuter till.


2) Låt degen jäsa i köksmaskinsbunken under lock minst 2
timmar.


3) Dela i 16 bitar, kavla ut till ovala kakor ca. 4 mm
tjocka.


4) Låt kakorna jäsa till dubbel storlek. Grädda 3 minuter på
pizzasten i 275°.
Låt svalna på galler under bakduk.
Dela bröden innan du
fryser dem.



Av gabor - 11 augusti 2012 07:38


 
4 msk turkisk yoghurt
2 msk vatten eller
mjölk
1 msk
majonäs
vitlökssalt
svartpeppar
kebabkrydda

krydda efter
smak


Istället för att använda utblandad avrunnen yoghurt går det bra att
använda t ex fjällfil

Av gabor - 11 augusti 2012 07:37

3 1/2 kg fläskkött
1 kg späck
2/ 4 kg korngryn
2 l (drygt)
vatten
3 st stora gula lökar
11/2 msk stött kryddpeppar
1/2-1 tsk
vitpeppar
1/2 tsk ingefära
5 msk salt
(1 tsk socker)

ca 15 m
svinfjälster

Mal kött och späck genom grov hålskiva. Lägg korngryn en i
blöt i vatten någon timme. Blanda grynen med vattnet, kryddorna, den finhackade
löken och den malda färsen. Arbeta smeten väl och stoppa, inte för hårt, i
svinfjälster. Gnid korvarna med saltblandning och låt dem ligga svalt till nästa
dag. Kokas sakta. Serveras stekt. Kan förvaras i frys.

Av gabor - 11 augusti 2012 07:36

1/2 kg malet oxkött
3 hg malet fläskkött
3 hg tärnat späck
3 st gula
lökar
4 kg skalad rå potatis
3-4 msk salt
malen kryddpeppar
5 m
krokfjälster

Potatisen mals genom grov hålskiva och blandas med köttet
och kryddorna. Stoppas löst i krok fjälster och knyts av till 3-4 dm långa
korvar. Förvaras i saltlake. Sjuds i minst 30 minuter.

Av gabor - 3 augusti 2012 18:52


Ingredienser: -200 gram vitkål morötter -2 -2 grön lök -3 / 4 dl svart russin -1 / 2 kopp vitt jordnötter matsked -1 färsk mynta , salt Till såsen: -2 dl yoghurt -2 msk honung , salt och peppar

Förberedelser:

Kål sallad med yoghurt och myntasåsSkär kål, mynta, lök och morötter i små bitar och blanda i en skål med russin, hackade jordnötter och salt. För att göra sås, slog yoghurt med honung, salt och peppar. Lägg till såsen över de andra ingredienserna och blanda väl. Innan servering, skulle vara perfekt att sitta i kylskåp 1-2 timmar.


Bon aptit!


Av gabor - 3 augusti 2012 18:51

För 4 personer:

600 gram Kassler 1 Röd paprika 1 Gul lök 3 dl Matlagningsgrädde

ca 4 dl Ris Olja Salt & peppar

1. Strimla kasslern och paprikan. Finhacka löken.

2. Fräs kassler och paprika i en stekpanna, när de fått lite färg så tillsätt löken. Koka även riset med salt i ungefär 8 dl vatten.

3. När löken blivit genomskinlig så tillsätt grädden liksom salt och peppar. Låt puttra en liten stund och servera sedan med riset och ett gott bröd.

Av gabor - 3 augusti 2012 17:23

 
Recept på äppel och rosmarinkotlett med ugnsbakat vitlöksmos. Fläskkotlett med äpplen, potatismos och sås.

För 4 personer:

ca 4 fläsk-kotletter eller liknande 1-2 Äpplen Smör Rosmarin Salt&Peppar Socker

Rosmarinsås:

2,5 dl matlagningsgrädde ca 1 kött eller kycklingbuljongtärning Rosmarin

Ungsbakat vitlöksmos:

ca 12 potatisar 3-4 Vitlöksklyftor 50-100 gram smör 2 dl Mjölk 0.5 dl Grädde

Salt&Peppar

1. Börja med att ugnsbaka potatisen och vitlöksklyftorna, båda ska ha skalet på, efter ungefär 30 minuter, ta ut vitlöken, skala den och lägg i en kastrull med mjölk och lite grädde. Efter ca 1 timme, känn på potatisen, är den mjuk så ta ut den och skala.

2. Lägg potatisen i kastrullen med vitlöken och mjölken och koka upp. Mosa ihop allt eller vispa med elvisp till ett fluffigt mos. Salta och peppra och låt stå på svag värme. Skiva äpplet.

3. Stek köttet i smör i en stekpanna, krydda med rosmarin, salt & peppar. När köttet börjar bli färdigt, lägg i äppelskivorna, och strö över lite socker.

4. När äpplena och köttet är färdigt, så ta ur dem och häll i grädden och en buljongtärning, låt puttra en stund, peppra och servera sedan såsen med övriga ingredienser.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Tidigare år

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24 25
26
27
28
29 30
31
<<< Augusti 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards