gabor

Alla inlägg under juli 2012

Av gabor - 17 juli 2012 07:39

 

Grissini grisini hembakta Hembakta grissini som är tunna, spröda italienska bröd i form som pinnar. Goda som tilltugg innan maten. Linda gärna god parmaskinka runt dina grissini. Lite goda oliver, några skivor god salami, soltorkade tomater i olja och vips så har du en goda tilltugg till drinken eller innan maten. Hemgjorda grissinis år såklart supergoda nybakta. Kan också frysas och värmas. Grissinis bakas bäst på italienskt durumvetemjöl (samma som pasta görs på). Det går dock bra baka egna grissinis med vanligt vetemjöl också. Du kan göra 34 tunna grissinis (lika smala som de köpta) eller lite tjockare och mjukare (16 st) som passar till soppa eller kuvertbröd. De tjockare kan du pensla med lite mjölk och strö över sesamfrön eller vallmofrön på. 
 


 


Ingredienser:

34 smala grissinis eller 16 tjockare
  • 25 gram jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 6,5 dl durumvetemjöl eller vanligt vetemjöl
  • mjölk att pensla med
  • Sesamfrön eller vallmofrön (valfritt)

Tillagning:

  1. Värm vatten fingervarmt 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör i lite vatten så att jästen löser sig. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop till en deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska släppa från degbunkens kanter. Du kan göra degen i matberedare också såklart.
  2. Jäs övertäckt med handduk eller plast i 40 minuter på varmt och odragigt ställe.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 34 delar för smala grisinis eller 16 för tjockare grisinis. Eller blanda hälften av varje. Rulla dem till avlånga och smala grissinis. Förslagsvis lika långa som plåtens kortsida. Lägg grissinisarna på bakplåtspapper med någon cm mellanrum på ugnsplåt.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Pensla pinnarna med lite mjölk och strö ev. över sesamfrön eller vallmofrön (valfritt) och grädda dem i 25 minuter tills de fått färg och är spröda. Låt svalna på galler och förvara torrt.

Av gabor - 17 juli 2012 07:37

 

Piccata milanese ostpanerad schnitzel med tomatsås Piccata milanese är en ostpanerad schnitzel som kan serveras med tomatsås, rostade rotfrukter, polenta eller ris. Hemlagad Piccata milanese kan du göra med kyckling, kalvschnitzel, fläskschnitzel eller utbankad fläskfilé. På bilden har jag rostat potatis, sötpotatis, rotselleri, morot, palsternacka och kålrot samt halva rödlökar och hel vitlök. Rosta med olivolja i ugnen i 45 minuter på 200 grader.   Tomatsås kan du byta ut mot ex. grillade grönsaker som paprika, tomat, lök och zucchini eller ratatouille (fransk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök, zucchini) eller peperonata (italiensk grönsaksröra med olivolja, vitlök, paprika, lök och basilika). Ris är kanske vanligast till Piccata milanese. Själv gillar jag basmatiris eller råris. Vidare passar också quinoa, kokt vete eller ugnsrostade potatisklyftor. Vegetarisk blir piccatan med quornfilé istället för kött.
 



Ingredienser:

4 port Piccata milanese ostpanerad schnitzel
  • 500 gram kött som kycklingfilé eller schnitzel på kalvkött. Skinkschnitzel eller utbankad fläskfilé blir också gott.
  • OSTPANERING:
  • 1 dl lagrad riven ost, helst parmesan eller Grano Padano
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 ägg
  • 4 msk mjöl
  • 4 msk olivolja att steka i
  • TOMATSÅS TILL PICATA MILANESE:
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 burkar eller paket hela skalade tomater
  • 2 dl vatten
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 msk vinäger
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar

Tillagning:

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och stek på medelvärme i olivoljan.
  2. Skala och pressa i vitlöken. Stek några minuter.
  3. Pudra över vetemjöl och rör ut det.
  4. Tillsätt tomaterna. Skölj ut burkarna eller paketen med vatten som du tillsätter till tomatsåsen.
  5. Tillsätt rosmarin och paprika. Tillsätt vinäger och lite socker samt smaka av med salt och peppar (nymalen svartpeppar är gott)
  6. Koka tomatsåsen minst 10 minuter, desto längre desto godare. Lägg gärna ett lock på då tomatsås har en tendens att stänk över spisen annars.
  7. Rosta blandade rotfrukter i ugnen, koka polenta eller koka ris till.
  8. Dags att göra Picatan: Riv osten, grovt eller fint spelar ingen roll. Lägg i en skål. 
  9. Tillsätt ägg, salt och vitpeppar och blanda ut med osten till en ost- och äggsmet.
  10. Banka ut köttet till schnitzlar om de inte redan är det. Lägg mjölet på en tallrik och salta och peppar lite. Blanda.
  11. Värm en stekpanna eller två.
  12. Vänd schnitzlarna i mjölet och doppa dem sedan i ost- och äggsmeten. Stek dem i lite olivolja på medelvärme ca 5 minuter på varje sida. Inte för varmt då bränns osten.
  13. Servera Piccata milanese med tomatsås och tillbehör.

Av gabor - 17 juli 2012 07:34

Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då. Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast. Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor. Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna. Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner. 

 

Ingredienser:

4 portioner marinerade stora vita bönor
  • 6 dl kokta stora vita bönor (se paket)
  • en liten rödlök
  • 0,5 dl god fin olivolja
  • 0,5 dl god fin rödvinsvinäger
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk ljus japansk soja, typ kikkoman
  • 1 msk honung
  • 0,5 tsk salt
  • nymalen svartpeppar eller vitpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning:

  1. Koka bönorna, häll av i durkslag och låt de svalna. Skiva rödlöken tunnt eller hacka den fint.
  2. Lägg i en skål och tillsätt saltet. Mosa in saltet i rödlöken.
  3. Dags att marinera de stora vita bönorna. Tillsätt de vita bönorna till löken och tillsätt övringa ingredienser.
  4. Nu kommer det viktigaste - SMAKA. De marinerade vita bönorna ska smaka lite salt, lite sött, lite surt och fylligt av löken. Så tillsätt ev. mer av dessa smaker.
  5. Blanda i bladpersiljan.
  6. De marinerade vita bönorna håller sig fint i kylen. Bra att förbereda innan.
Av gabor - 17 juli 2012 07:27

 
 
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.
 



Ingredienser:

4 port stekt aubergine
Förberedelse: 15 min Tillagning: 10 min Klart på: 25 min
  • 2 auberginer
  • 4 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Tzatziki: 1 pressade vitlökar
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 gurka, riven

Tillagning:

  1. Skölj och skiva auberginerna.
  2. Lägg dem i en stor bunke och salta dem och blanda runt. Låt stå i 5-10 minuter.
  3. Skölj bort saltet i ett durkslag och skaka av vattnet.
  4. Stek eller grilla aubergineskivorna i olivolja några i taget så att de får färg på båda sidor. Lägg över på en tallrik. När du stekt alla skivor så lägger du tillbaks dem i en stor stekpanna med lock (ev. den du stekt i). Stek sedan på låg värme i 5-10 minuter tills aubergineskivorna är mjuka och genomstekta. Grillar du auberginen så höj gallret, flytta dem till sidan eller sänk värmen på grillen så att skivorna inte bränns men lagas klart några minuter till. 
  5. Smaka av de stekta aubergineskivorna med salt och peppar.
  6. Gör en enkel tzatziki: lägg upp yoghurt i en skål, blanda i pressad vitlök, rör om väl.
  7. Blanda i den rivna gurkan. Rör om. Salta vid behov. Ta grovriven svartpeppar överst.
  8. Servera de grillade eller stekta aubergineskivorna med tzatzikin och bröd till.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Av gabor - 17 juli 2012 07:15

 

    Grillat fiskspett med kryddsmör serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med basilika, soltorkad tomat, vitlök och citron. Servera ugnsrostad klyftat potatis, bitar av paprika och rödlök till exempelvis. Ruccola och tomatsallada passar också till. Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till. Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning. Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök. Blir GI om du tar mindre eller bort potatisen. 
 


Ingredienser:

4 port grillat fiskspett med kryddsmör
  • 500 g fiskfilé, t ex lax, hälleflundra, marulk, havskatt, kummel
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Kryddsmör:
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 5 hackade marinerade soltorkade tomater
  • 1 dl hackad basilika eller 2 tsk torkad
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • Ev. ett ark smörpapper
  • Ugnsrostad potatis och grönsaker: 15 delikatess färskpotatisar, 1 röd och en gul papriak, 2 rödlökar, 2 morötter.
  • Sallad med tomat och ruccola: 1 pkt cocktailtomater och ett halvt paket ruccola. Olivolja och balsamvinäger.

Tillagning:

  1. KRYDDSMÖR: Förbered först smöret och ställ i kylen. Så här gör du kryddsmör: låt smöret bli rumsvarmt (eller mikra det lätt). Hacka tomater, basilika och pressa vitlök. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. UGNSROSTAD POTATIS: Sätt in tillbehör i ugnen på 200 grader som potatisklyftor, paprika i bitar och rödlök i klyftor (blandade med lite olivolja, salt och vitpeppar). Låt gå 45 minuter. 
  3. Tänd under tiden grillen (du kan också använda en grillpanna, stekpanna eller ugn).
  4. TOMAT OCH RUCCOLASALLAD: Skölj och dela tomater. Skölj ruccolan. Blanda tomater och ruccola med någon msk olivolja samt balsamvinäger.
  5. GRILLA FISKEN: Så här grillar eller steker du fisken. Skär fisken i 3 cm stora bitar.
  6. Blanda i en bunke med olivolja, citron, salt och vitpeppar.
  7. Trä upp fiskbitarna på spett.
  8. Grilla spetten 8 min i ugn eller över glöd.
  9. Servera spetten med en klick kryddsmör, ugnsrostade grönsaker samt tomat och ruccola sallad.

Av gabor - 16 juli 2012 17:47

Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat

    Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna. God som tapas eller mindre rätt med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall på picknick.
 

Ingredienser:

4 portioner eller en form frittata
  • 2 huvud blomkål
  • 2 dl soltorkade tomater i olivolja
  • 7 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl grädde

Tillagning:

  1. Värm ugn till 175 grader.
  2. Rensa och skär blomkål i buketter. Koka i saltat vatten cirka 5 minuter. Häll av och skär i mindre bitar när de svalnat.
  3. Lägg i en ugnsform med höga kanter i storlek av cirka en halv långpanna.
  4. Häll av oljan till de soltorkade tomaterna (spara den gärna till annat om du vill). Strimla soltorkade tomater och blanda med blomkålen. Tryck ihop blomkål och tomater till ett lager i botten på formen.
  5. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Salta behöver du inte göra då tomaterna är salta i sig. Lite vitpeppar är däremot aldrig fel.
  6. Häll över äggstanningen och baka frittatan i ugn cirka en timme. Skaka på formen och stick i mitten för att se om äggstanningen har stelnat. Tänk på att den stelnar lite när den svalnar också.
  7. Ta ut frittatan och låt den svalna. Frittatan kan serveras kall eller varm i bitar. En kall bit frittata är en vanlig tapasrätt.

Av gabor - 16 juli 2012 17:45

 

Moussaka auberginegratäng
Moussaka är en grekisk gratäng med aubergine, potatis, köttfärs, ostsås och tomat.    


 

Ingredienser:

en stor gratängform, ca 8 portioner
  • 700-800 g blandfärs eller nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk oregano
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2-3 msk smör samt olivolja till stekning av köttfärs
  • 3 burkar krossade tomater
  • 3 auberginer
  • 3 tsk salt till auberginerna
  • ca 800 g potatis, fast sort
  • Vit sås: 50 g smör
  • 0,75 dl mjöl
  • 8 dl mjölk
  • 3 dl riven ost
  • 1-2 krm riven muskot
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Skär auberginer i skivor ca 1 cm tjocka. Lägg i en stor skål eller plastpåse och salta dem väl. Låt stå medan du förbereder övriga ingredienser.
  3. Ostsås: Smält smör och pudra över mjöl. Rör ut mjölet så att det inte bildas klumpar och häll på mjölken lite i taget. Rör hela tiden i redningen. Låt koka några minuter under omrörning så att redningen tjocknar. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och muskot.
  4. Köttfärssås: Hacka lök samt vitlök och bryn i olivolja, smaksätt med salt och peppar. Lägg över i en stor kastrull.
  5. Bryn lite av köttfärsen i taget och häll i kastrullen med löken. Salta och peppra färsen när du bryner den.
  6. Tillsätt de krossade tomaterna till köttfärsen och rör ihop till en köttfärssås. Smaka av köttfärssåsen med socker, salt, peppar, oregano och cayennepeppar.
  7. Skala potatis. Skiva potatisen tunt minst 0,5 cm. Tips är att använda mandolin eller matberedare.
  8. Skölj av det överflödiga saltet på aubergineskivorna.
  9. Gör moussakan så här: Lägg ett lager köttfärssås samt någon slev vit sås i botten av formen, därefter täcker du med skivade auberginer och därefter potatisskivor.
  10. Upprepa igen.
  11. Sista lagret lägger du bara köttfärsås först och toppar med vit sås.
  12. Grädda moussakan i 35-45 minuter.
  13. Lägg på osten efter halva tiden.
  14. Grädda moussakan tills den fått fin färg och potatisen är klar (prova och stick i moussakan med en potatissticka eller kniv eller smaka lite).

Av gabor - 16 juli 2012 17:00

 

Hummus hommus kikärtsröra Hummus eller hommus som är en kikärtsröra av mosade kikärter med vitlök och olivolja. Ofta smaksätts hummus med tahini (sesampasta) och citronsaft. Hummus är gott som röra till grillat eller som tillbehör till det mesta. Receptet kan dubblas och håller sig länge i kylen. Kan också frysas. Dekorera ev. hummusen med sumak (mörkt surt pulver av malda sumakbär. Kan ersättas med finriven citron. Skölj citronen noga innan) paprikapulver och spiskummin, droppa lite olivolja över och lägg några hela kikärter på mitten. Sumak hittar du i välsorterad affärer med sortiment från mellanöstern och persisk mat. Hummus är vanligt till meze och godsaker från mellanöstern som falafel, tunnbröd, grillspett (kebab) samt tabbuleh. Hommus skall vara ganska tunn, men inte rinna. Gott är att  dippa bitar av tunnbröd som pitabröd i hummusen.
 


Ingredienser:

4 port hummus
  • 5 dl kokta kikärter (godast att koka själv annars finns det kokta på burk)
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk tahini, sesampasta (valfritt)
  • 4 msk citronsaft (valfritt)
  • 0,5 tsk mald spiskummin (valfritt)
  • 0,5 tsk sumak (valfritt)
  • Salt och vitpeppar
  • Hackad bladpersilja att garnera med

Tillagning:

  1. Skala vitlöken och pressa i den i en mixer eller bunke.
  2. Tillsätt kokta kikärter och mixa i mixern eller kör med stavmixer. Tillsätt olivolja, sesampasta samt citronsaft under tiden till en röra. Tillsätt ev. några droppar vatten så att röran blir lite lösare.
  3. Smaka av hummusen med vitlök, citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Lägg upp hummusen på fat och garnera ev. med spiskummin, sumak, några droppar olivolja samt grovhackad bladpersilja.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards