gabor

Alla inlägg under juli 2012

Av gabor - 18 juli 2012 11:05

Recept på Bröd

Grekiskt landbröd är ett lätt fixat och luftigt bröd men ändå mättande. Och jätte gott att äta en skiva medans den är varm med marmelad och några skivor ost, eller så kan man äta den med nån god mögelost men vadsom är gott på detta brödet jag ger bara tips om va jag gillar och kanske smittar det av sej till dej. Detta är även min mors favorit bröd hon brukar baka det lite då och då.

Ingredienser 2 bröd : 1 Pkt (50g) jäst 5 dl naturell yoghurt ½ dl olivolja 1 msk salt 12-13 dl vetemjöl

Pensling : kallt vatten

Enkla steg-för-steg

1 Smula ner jästen i en bunke. värm yoghurten i en kastrull eller microvågsung till fingervärme 37 C.

2 Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej.

3 tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, salt, och nästan allt mjöl. spara lite till utbakningen.

4 Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin , tills den släpper bunkens kant.

5 Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

6 ta upp degen på mjölat bord och knåda den. dela upp den på hälften.

7 Forma varje degbit till en runt, slät, bulle, Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.

8 Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min. sätt ugnen på 250 C.

9 Pensla bröden med kallt vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen va 10 min. sänk värmen till 200 C odh grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt bröden kallna på galler.

Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan dom hamnar i degen så låt dom torka en stund på papper eller en duk. Men att tänka på är att om du tillsätter oliver eller tomater så är det inte lika lång hållbarhet men det blir jätte gott !

Av gabor - 18 juli 2012 11:03

 

Hemgjord saltgurka
Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt. Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
 

Ingredienser:

1 liter hemgjord saltgurka
  • 1 kg västeråsgurkor, ca 10 cm långa, ca 15 st
  • 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 1 pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna. 
  3. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig.
  6. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  7. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  8. Sätt på lock.
  9. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt en månad.
  10. Hemgjorda saltgurkor håller några månader svalt och mörkt.
  11. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.

Av gabor - 17 juli 2012 08:31

Focaccia

Focaccia Focaccia. Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt. Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm. Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
 


Ingredienser:

1 focaccia i långpanna, ca 12 port
  • 13 dl vetemjöl special
  • 50 gram jäst, torr eller färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vatten, fingervarmt 37 grader
  • 6 msk olivolja
  • 1 msk gourmetsalt, flingsalt
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • Extra tillbehör: 1 dl oliver, svarta kalamata med kärna
  • 10 små tomater, cocktailtomater eller soltorkade tomater

Tillagning:

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
  2. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg. 
  3. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
  4. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
  5. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
  6. Blanda 3 msk olivolja med lika mycket vatten och pensla olivolja över hela degen.
  7. Sprid över rosmarin och flingsalt.
  8. Tryck ev. ner oliver här och där. Dela tomaterna och tryck ner dem här och där.
  9. Låt focacciadegen jäsa i pannan i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och jäs under tiden degen.
  10. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
  11. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
  12. Skär upp focaccian i fyrkanter.

Av gabor - 17 juli 2012 08:29

 

Kokt polenta Kokt polenta. Polentagryn är av majs och kokas i vatten, buljong och/eller mjölk. Polenta kan sedan blandas med olivolja, smör, riven parmesanost, ägg, hackad soltorkad tomat eller kryddor som hackad basilika, gurkmeja, chili osv efter smak och fantasi. Polentan kan serveras nygjord likt en majsgröt till ex. italiensk mat likt potatismos. Men vanligt är också att göra polentan och blanda i 2-3 äggulor på slutet och låta den stelna i ett lager som man skär i ex. trekanter och sedan steker eller grillar. Då kan man också förbereda polentan och ha i kylen innan. Sedan är det bara att grilla och steka den.
 



Ingredienser:

4 port polenta
  • 5 dl vatten, grönsaksbuljong eller mjölk (eller blanda)
  • 1 1/4 polenta
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 2 msk riven parmesanost eller grano padano (valfritt)
  • 2-3 äggulor om du ska grilla eller steka polentan (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka upp vatten, buljong eller mjölk i en kastrull.
  2. Tillsätt salt och peppar samt polentagryn under omrörning.
  3. Låt polentan sjuda i på svag värme i en kvart. Rör om då och då så att den inte bränns - speciellt om du kokar med mjölk.
  4. Ta av polentan och rör i smör eller olivolja, smaka av med salt, vitpeppar och ev. riven ost.
  5. Nu kan du servera polentan varm.
  6. Vill du grilla eller steka polentan så rör du i 2-3 äggulor i polentan när den är varm och häller den i en form, smord med lite olivolja, i ett centimeter-tjockt lager och låta svalna och stelna samt förvara med plast över i kylen.
  7. När polentan stelnat kan du stjälpa upp den på en skärbräda och skära i skivor som ex. trekanter som du sedan steker ljusbruna i olivolja eller grillar.

Av gabor - 17 juli 2012 08:15

 

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs. Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna. Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också. Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
 



Ingredienser:

4 port grekiska köttfärsbiffar med vitlök, fetaost
  • 400 g blandfärs
  • 5 msk ströbröd; eller 2 mosade kokta potatisar; eller 1 dl havregryn
  • En halv finhackad gul lök (eller riven)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt och något krm vitpeppar
  • 1-2 klyfta vitlök
  • 75 gram fetaost
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • Olivolja att steka köttfärsbiffarna i

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Om du vill ha rostade grönsaker och potatis till så sätter du in dem 40 minuter innan biffarna.
  2. Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten i en skål.
  3. Skala och pressa i vitlöken. Smula fetosten så smått du kan och tillsätt den. Tillsätt oreganon. Blanda ihop färsen men blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Värm en stekpanna med lite olivolja. Stek ett litet smakprov. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma biffarna i storlek som ishockeypuckar.
  6. Bryn några i taget i en stekpanna i olivolja.
  7. Lägg över efterhand i en ugnsform. När du brynt alla köttfärsbiffar låter du dem gå klart i ugnen i ca 10-15 minuter.
  8. Ta ut och servera köttfärsbiffarna med ex. rostad klyftpotatis, tomatsallad och tzatziki. Strö gärna lite smulad fetaost över också.

Av gabor - 17 juli 2012 08:11

 

    Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja. God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare. Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp. Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
 



Ingredienser:

4 dl skordalia grekisk vitlökssås
  • 2 stora skivor kantskuret vitt bröd
  • 1 dl vinäger, vit eller röd
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • 0,5 dl skållad och skalad mandel
  • 2,5 dl olivolja
  • Salt, svart- eller vitpeppar och socker eller honung

Tillagning:

  1. Skär bort kanterna på brödet.
  2. MED MIXER: Smula sönder brödet i mixern och tillsätt de övriga ingredienserna - först vitlök, sedan mandel, vinäger och lite salt. Tillsätt sedan droppvis olivoljan och kör tills vitlökssåsen är slät. Smaka av med salt och nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.
  3. I STOR MORTEL: Smula sönder brödet i morteln med vinägern. Tillsätt hackad vitlök och mosa dem med brödet. Tillsätt sedan mandeln och mosa till en tjock smet. Tillsätt sedan olivoljan droppvis och sedan fortare till en slät vitlökssås. Smaka av Skordalian med salt, nymalen peppar samt ev. någon nypa socker eller honung.

Av gabor - 17 juli 2012 08:09

 

    Foccacia i långpanna. Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna och sedan skärs eller bryts i bitar. Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också. Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du trycka ner soltorkade tomater, goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller efter fantasi. Focaccia kan tom penslas med tomatsås, ost och pålägg så får du som ett tjockt pizzabröd. Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg. Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.
 



Ingredienser:

1 långpanna foccacia italienskt bröd
  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
  • ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
  • Torkad eller färsk rosmarin
  • Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost

Tillagning:

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till. 
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.

Av gabor - 17 juli 2012 07:59

 


Ingredienser


 
 
 

Förberedelser för vintern dill recept

Tvätta dill,  tvätta den väl och lägg den i en sil för att dränera små.efter den har dråpat av haka den fint  ,

Vi dill i de former kylskåp isen som m 3/4 och häll över kallt vatten och lägg i frysen några timmar ingheata.Scoataem former och lägg i en påse

   

 

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards