Vad är hemligheten?
Natural, traditional and local produce are features of the Cretan Diet, but some other features might surprise you. Naturlig, traditionella och lokala råvaror är karaktäristiska för den kretensiska kosten, men en del andra funktioner kan överraska dig. For example, in the traditional Crete Mediterranean Diet almost three times more fat is consumed than what the average American eats! Till exempel i den traditionella Kreta Medelhavsdieten nästan tre gånger mer fett förbrukas än vad den genomsnittlige amerikanen äter! The difference is that the Cretan consumes only olive oil , a substantial amount of which is neither boiled nor fried. Skillnaden är att den kretensiska förbrukar endast olivolja , en betydande mängd som varken är kokt eller stekt.
Crete olive trees are said to outnumber the Cretan population by 500 to one! Kreta olivträd sägs fler än den kretensiska befolkningen med 500 till en! It is believed that the qualities of olive oil are key in maintaining good health and preventing illness. Man tror att de kvaliteter av olivolja är viktiga för att bibehålla god hälsa och förebygga sjukdom. Unlike other oils, olive oil is rich in monounsaturated fatty acids which are resistant to oxidation. Till skillnad från andra oljor, olivolja är rik på mono-omättade fettsyror som är resistenta mot oxidation. Olive oil is unique in that it is packed with anti-oxidative agents, which bond with toxic free radicals creating a natural defence against many different kinds of cancer. Olivolja är unik genom att den är packad med anti-oxidativa medel, som band med giftiga fria radikaler som skapar ett naturligt försvar mot många olika typer av cancer. It's time to throw away all other types of cooking oils! Det är dags att kasta bort alla andra typer av matoljor! Another surprise is bread. En annan överraskning är bröd. Three times more bread is eaten in the traditional Crete diet than the diet eaten by the Americans, for example. Tre gånger mer bröd äts i den traditionella Kreta diet än kosten uppätna av amerikanerna, till exempel. However, this is still less than other Mediterranean areas. Emellertid är detta fortfarande mindre än andra Medelhavsområdena. The famed Mediterranean Diet varies in this way to its Cretan cousin. Den kända Medelhavsdieten varierar på detta sätt till dess kretensiska kusin. The type of bread eaten by the Cretans is mainly wholemeal, except on some special feast days connected to the Greek Orthodox Religion. Den typ av bröd äts av de kretensarna är främst fullkorn, förutom på vissa speciella helger som är anslutna till den grekisk-ortodoxa religionen. Christmas in Crete, Easter and Saints' Name Days all produce their own special breads. Jul i Kreta, påsk och helgons Namnsdagar producerar alla sina egna speciella bröd.
Imagine a diet where you can eat plenty of oil and bread! Föreställ dig en diet där du kan äta massor av olja och bröd!
GRILLED SARDINES Grillade sardiner |
Meat and fish play only a small part in the traditional Cretan diet, and are usually cooked over a grill rather than fried. Kött och fisk endast spelar en liten roll i den traditionella kretensiska kosten, och är vanligtvis tillagas över en grill istället för stekt. The main staples of the diet are fruit, beans, pulses and vegetables. De viktigaste klammer i kosten är frukt, bönor, baljväxter och grönsaker.
Fruit is abundant on the ancient island of Crete, and literally falls from the trees! Frukt är gott om den gamla ön Kreta, och bokstavligen faller från träden! In many parts of the island you can pick fruits from the trees all year round. I många delar av ön kan du välja frukter från träden hela året. From November to April the oranges trees and other citrus trees like tangerines, grapefruits and lemons are laden with fruits. Från november till april apelsinerna träd och andra träd citrusfrukter som mandariner och grapefrukt och citroner är lastade med frukt. A sweet small orange coloured fruit named Mousmoula , similar to a nectarine, are abundant from March to May. En söt liten orangefärgad frukt som heter Mousmoula, liknande en nektarin, är rikligt från mars till maj.
From June, apricots are plentiful and the shops and markets also have piles of huge water melons packed in cages shaded by the sun with beach umbrellas. Från och med juni, aprikoser är gott och de affärer och marknader har också högar av stora vatten meloner packade i burar skuggas av solen med parasoll. The vines are full of fat black and green grapes for wines and deserts in August, and you can often find wild vines with delicious sweet fruits while out walking. Vinrankorna är fulla av fett svarta och gröna druvor för vin och öknar i augusti, och du kan ofta hitta vilda vinrankor med läckra söta frukter när du är ute går. In September through to October figs and pomegranates are everywhere and given free with drinks like Tsikoudia Raki at the local Kafeneon. I september till oktober fikon och granatäpplen finns överallt och ges gratis med drycker som Tsikoudia Raki på lokal Kafeneon. Apples, peaches, nectarines, plums and many other fruits are plentiful during the long hot Cretan summer. Äpplen, persikor, nektariner, plommon och många andra frukter är gott under den långa varma kretensiska sommaren.
All sorts of dried and fresh beans with vegetables and greens (horta) are a main staple for the traditional Cretan family and almost all meals are accompanied by fresh cooked or raw vegetable and pulses. Alla typer av torkade och färska bönor med grönsaker och grönt (Horta) är en viktig stapelvara för den traditionella kretensiska familjen och nästan alla måltider åtföljs av färska kokta eller råa grönsaker och baljväxter. In the Cretan homes in the villages slow food is prepared with only the freshest of ingredients. I kretensiska hem i byarna slow food är beredd med enbart färska råvaror. Recipes are kept simple with wild herbs added for flavour. Recept är enkla med vilda örter till för smak.
Last but not least is the liquid accompaniment – wine. Sist men inte minst är den flytande ackompanjemanget - vin. The benefits of red wine in moderation is well documented, and the Cretan diet embraces the benefits wholeheartedly! Fördelarna med rött vin i måttliga är väl dokumenterat, och den kretensiska kosten omfattar fördelarna helhjärtat! At least one, (but more often two!), glasses of wine will accompany the meal. Åtminstone en (men mer ofta två!), Kommer glas vin åtfölja måltid. Even quite young children with partake of a small glass. Även riktigt små barn med ta del av ett litet glas.
All in all it sounds like a wonderful diet – plenty of bread, olive oil with everything – and a glass of wine or two with every meal! Allt som allt låter som en underbar kost - mycket bröd, olivolja med allt - och ett glas vin eller två med varje måltid!
How to eat like a Cretan Hur man ska äta som en kretensisk
We are going to help you eat like they do in Crete. Vi kommer att hjälpa dig äta som de gör på Kreta. This will open up for you a whole new world of tasty, healthy eating that will improve your well-being and even prolong your life. Detta kommer att öppna upp för en helt ny värld av goda, sunda kostvanor som kommer att förbättra ditt välbefinnande och även förlänga ditt liv. (Be sure to drive carefully and stop smoking to reap the benefits of a longer lifespan!) (Var noga med att köra försiktigt och sluta röka för att skörda frukterna av en längre livslängd!)
These are the basic rules for the Cretan Diet: Dessa är de grundläggande reglerna för den kretensiska Diet:
- Use olive oil as the principal fat, replacing all other fats and oils for frying and dressings Använd olivolja som huvudsaklig fett, ersätta alla andra fetter och oljor för stekning och dressing
- Drink a moderate amount of wine, normally with an evening meal; about one to two glasses per day for men and one glass per day for women Drick en måttlig mängd vin, normalt med en middag, ca en till två glas per dag för män och ett glas per dag för kvinnor
- Eat plenty of fresh fruit as a typical daily dessert; limit sweets with a significant amount of sugar and saturated fat Ät mycket färsk frukt som typisk daglig dessert, max godis med en betydande mängd socker och mättat fett
- Include in your diet lots of food from plant sources, including fruits and vegetables, breads and grains, beans, nuts, and seeds Inkludera i din kost massor av mat från vegetabiliska källor, inklusive frukt och grönsaker, bröd och spannmål, bönor, nötter och frön
- Eat low to moderate amounts of cheese and yoghurt daily Ät låga till måttliga mängder av ost och yoghurt varje dag
- Consume low to moderate amounts of fish and poultry weekly; and limit eggs to a maximum of four per week Konsumera låg till måttliga mängder fisk och fågel varje vecka, och begränsa ägg till maximalt fyra per vecka
- Include red meat rarely perhaps just once per week Inkludera rött kött sällan kanske bara en gång per vecka
Simple fresh food locally produced Enkel och fräsch mat lokalt producerad
A major feature of the Cretan Diet is its simplicity. En viktig egenskap hos den kretensiska Diet är dess enkelhet. There are no fancy sauces or tricky soufflés. Det finns inga fina såser eller svåra suffléer. There's no difficult combinations or strange exotic ingredients. Det finns inga besvärliga kombinationer eller konstiga exotiska ingredienser. All you will need is a basic store cupboard of ingredients and then simply get in what you need for each individual recipe. Allt du behöver är en grundläggande butik skåp av ingredienser och sedan helt enkelt få vad du behöver för varje enskild recept.
Another feature of the Cretan Diet is the freshness and quality of the ingredients. Ett annat särdrag hos kretensiska Diet är färskhet och kvalitet av ingredienserna.
For example, Artichokes grow wild here and are picked, prepared and eaten the same day. Till exempel Kronärtskockor växer vilt här och plockas, förberedd och ätas samma dag.
Always try to get local produce, in season. Försök alltid få lokala råvaror, i säsong. This is the tastiest and the healthiest of foods. Detta är den godaste och mest hälsosamma av livsmedel. Produce that has travelled round the world in refrigerated containers always loses some of its nutrition and taste. Producera som har rest runt världen i kyld behållare förlorar alltid en del av sin näring och smak. It's not natural to eat non-local food, and it's so important to consider the environmental impact of continuing to develop a taste for foods that have to travel round the world before they finally find there way onto someone's dining table. Det är inte naturligt att äta icke-lokal mat, och det är så viktigt att ta hänsyn till miljökonsekvenserna av att fortsätta att utveckla en smak för mat som måste resa runt världen innan de slutligen hittar där väg till någons matbord.
BEE HIVES ON THE HILLSIDE Bikupor på sluttningen |
Try to get organically grown produce. Försök att få ekologiskt odlade produkter. In Crete, almost all food is grown naturally in rich fertile red earth without the use of artificial fertilisers and harmful pesticides. På Kreta, nästan all mat som odlas naturligt i rika bördiga röda jorden utan användning av konstgödsel och skadliga bekämpningsmedel. Don't worry if they are a bit more expensive, you'll save money because you'll no longer need to buy out of season foods from distant shores, or even worse – convenience and fast food! Oroa dig inte om de är lite dyrare, du sparar pengar eftersom du inte längre behöver köpa av säsongens mat från fjärran stränder, eller ännu värre - bekvämlighet och snabbmat!