Alla inlägg under juli 2012
Mal allt kött med 8 mm hålskiva. Blanda kryddor och salt med vatten och rör ner i smeten. Stoppa i fårfjälster 24/26 mm. Röktes kallt med Mesquite eller bokspån
Eftersom jag har en förkärlek till prinskorv vill jag lära mig vad de olika ingredienserna gör med korven. Jag har även funderat lite på om det skulle gå att göra emulsionskorv utan att göra det mer än nödvändigt svårt. Så det har fått bli en test i ämnet.
Ingen lång lista men det var ju det som var meningen.
I med kött och de kryddor man vill ha i bunken och blanda med degkrokarna.
Efter ett tag så kommer färsen att bli klistrig och det börjar bli tid att spä med vattnet.
Till 1 kg färs använde jag 3 dl krankallt vatten. Späd bara med lite vatten i taget och låt smeten ta upp vattnet innan nästa skvätt.
Denna korvsmet hade varken potatismjöl, nitritsalt eller mjölkpulver i sig men för att få lite färg på den färdiga korven tillsatte jag 1/4 krm salpeter i förhoppning om att det skulle omvandlas till nitrit över natten. Det blev också 1/8 krm askorbinsyra för färgens skull. (E 300) Vad skulle god korv vara utan lite E-nummer
För att stoppa korven använde jag en spritspåse.
Lite fusk blev det ändå för jag stoppade in ett korvhorn i spritspåsen. Det blev en del luft i korven som jag tog bort med att pricka blåsorna med en nål.
Sen fick den färdiga korven ligga över natten för att få färg och mognad. Efter att ha varmrökt korven i 2 timmar nästa kväll skulle den sjudas i 82° gradigt vatten i 20 minuter.
Som ni ser så blev korven rätt blöt, färgen blev okej (lite grå i kanterna) men vill man ha den bättre och använda salpeter ska man nog förrimma köttet. Men då får det bli helt kött för det är inte att rekommendera att förrimma färs, då det ska ligga i kylen i 2-3 dagar i salt och salpeter. Blev dock bra.
Korven blev lite torr men om det beror på att jag bara hade 20% fett (enligt färsförpackningen) eller det var frånvaron av potatismjöl vet jag inte. Ska på det igen när andan faller på och då prova med 25 gr potatismjöl/kg kött.
När korvarna fått vila över natten ingnidna med salt, socker och salpeter var det dags för det slutliga momentet i korvtillverkningen; rökningen. Beslut togs om kallrökning, en betydligt mer
långdragen procedur än varmrökning som klaras av på en halv dag, men här gällde det att inte falla för nutida snabbmetoder. Kallrökningen skulle ta 2- 3 dygn och temperaturen fick inte överstiga 30 grader i rökhuset
Späcket skäres i fina tärningar och dessa förvaras på kallt ställe, så att det ej klibba samman för mycket. Kött och fläsk befrias noga från hinnor och senor och males 5 gånger. Köttfärsen arbetas kraftigt 30 min och därefter iläggs kryddorna. Massan arbetas ytterligare 15 min under vilken tid konjaken påspädes lite i sänder. Därefter iblandas späcktärningarna och korvsmeten arbetas ännu 30 min. Avsmaka noga, varefter den behandlas, rökes, serveras och förvaras i saltblandning. Saltas i 3 dygn i 8 msk salt, 4 msk socker, knappt 1 msk salpeter därefter rökes.
(45 min.)
Ingredienser:
0,5 kg potatis
3 selleri
Ca. 0,25 kg rökt korv
1 gul lök
2 dl gräddfil
havsalt
Gör så här:
1. Skala och skär potatisen i fyrkantiga bitar och hacka löken. Skiva korven och stek den tillsammans med löken i låg värme och rör om ofta.
2. När korven får fin färg, häll på 1-1,5 l vatten, koka upp och lägg i potatisen och sellerin. Salta och koka så att potatisen och sellerin blir mjuka.
3. Till slut häll lite soppa i en skål och blanda med gräddfil häll sedan tillbaka och koka upp soppan.
Smaklig måltid!
(ca 6 portioner)
Ingredienser:
6 hekto (60 dkg) griskött eller nötkött bog
1 st stor gul lök
½ msk paprikapulver
½ tsk malen svart peppar
1 krm mejram
1 st ungersk vit paprika (har du inte det använd vanlig gul eller grön paprika istället)
1 st tomat
3 msk olja
Salt
Gör så här:
Skär köttet i fyrkantiga bitar.
Skala, hacka och stek löken. Tillsätt paprikapulvret och sedan köttet. När köttet får lite färg tillsätt vattnet så mycket så att det täcker köttet.
Lägg till tomaten, paprikan, salt och övr. kryddor när köttet kokar.
Sänk värmen och koka det långsamt (griskött: 1 timma, högrev: 2 timmar). Rör om då och då samt komplettera vattnet om det ångar bort.
Du kan även ersätta alla kryddor förutom salt med "Pörkölt buljongtärning ".
Gillar man det starkt, kan man smaksätta soppan med "Erös Pista" (stark ungersk paprika pasta).
Serveras med nudlar eller kokt potatis.
Smaklig måltid!
manera vingarna i minst timar
1 kopp = 1 dl
Diet läsk är bättre
Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.
Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.
Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.
Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen
Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).
Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.
Pasta tjockare
Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.
Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.
Ät inte efter 8
Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.
Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.
Fet mat är ett hälsosammare
Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.
Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 |
4 |
5 |
6 | 7 | 8 | |||
9 |
10 |
11 |
12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 |
|||
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|