gabor

Direktlänk till inlägg 15 juli 2012

Rökning av Korv

Av gabor - 15 juli 2012 09:17

Vad man vet om olika metoder att konservera kött är att saltning har förekommit i ca 40 000 år. Riktigt när man började röka kött är inte klarlagt men torde ha uppkommit av en slump när kött som saltats hängde för tork nära elden och fick således en rökkaraktär som uppskattades.

Blev köttet ordentligt rökt upptäckte man att det gick att äta utan att tillredas först.

Lajos-Kolbasz

Det är en ganska stor del av vårt matintag som är rökt idag. Nästan all korv vi äter är rökt och mycket av köttet vi äter är rökt, t.ex bacon, kassler mm.

I historien har metoden att röka kött bara haft en konserverande funktion. Numera är det en smakförhöjande metod där vi kan påverka smakresultatet på olika sätt beroende på vad vi vill ha.

Normalt använder man två tydliga metoder vid rökning av livsmedel men det finns lite olika sätt som ibland blir en kombination av olika metoder då utrustningen inte klarar alla sätt att röka. Tradition är en faktor som ibland gör att metoderna skiljer sig åt. Jag kommer att ta upp lite olika metoder senare.

Viktigt att tänka på när du röker korv är att korven är torr på ytan. Är korven fuktig, penetrerar inte rökaromerna lika bra och du får ingen fin färg på korven. I en varmrök kan man låta korven hänga i röken utan att spån tillförs och torka en stund. Därefter tillför man rökspån till röken. När du kallröker kan korven hänga luftigt i rumstemperatur och torka. Låt heller inte korvarna hänga så tätt i röken att de ligger emot varandra. Då blir ytan blek och röken kommer inte åt. Om du tittar på bilden ovan kan man ana att röken inte kommer åt där korvarna ligger mot varandra.

Kallrökning; Kött, fisk eller fågel som röks med kall rök under lång tid. Rökningen sker vid en röktemp på 18-30°C under 3-8 dagar (Källa: Nationalencyklopedin). Erfarenhetsmässigt bör man hålla sig under 25°C vid kallrökning.

Att kallröka tar lång tid och ger en genomrökt smak utan att förändra strukturen i köttet särskilt mycket. Röken penetrerar dock köttet och gör att bakterier inte trivs. Beroende på vilket träslag vi röker med, får vi därigenom olika smakkombinationer.

Hur vet man då att köttet eller det man röker är färdigt? Detta kräver erfarenhet och resultatet beror på olika faktorer som tjockleken på det du röker, på luftfuktigheten, på hög- eller lågtryck ute bl.a Vi kommer att ta upp detta senare.

Varmrökning; Kött, fisk eller fågel som röks med varm rök under ganska kort tid. Rökningen sker vid 70-80°C. När vi varmröker korv vill vi uppnå en innertemperatur på korven på ca 70°C. Det är denna faktor som avgör röktiden.

Kombinationer av rökmetoder; Man kan blanda lite olika metoder för att uppnå resultat.

Min gode mentor Lajos från Ungern har en vedbod som mäter ca 150 x 150 cm i basen och är närmare 3 meter hög inuti. Golvet är av betong och han hänger sina ”Kolbasz” i taket på pinnar gjorda av rönn. När han röker som man gör i Ungern, tänder han på ett vedträ i en låg plåthink. När den brinner bra och har mycket glöd, häller han på alspån som släcker elden men glöden låter det pyra i spånet. Hinken ställer han i vedboden och så får den pyra klart vilket tar ca 4-6 timmar. Sedan låter han korven vila ett dygn i rökhuset innan han tänder en ny klabbe och häller på spån. Efter två sådana omgångar är korven färdigrökt enligt ungersk tradition. Det var lite gnissel och gnäll över att man inte kan få tag i akaciaspån som Lajos tycker ger bäst smak. Nu hänger han korven på tork tills den är fast men inte alltför hård. Jag gjorde likadan korv med skillnaden att jag kallrökte min korv 3 dygn i sträck. Usch ! Sa Lajos, det var för mycket röksmak, tyckte han. Där fick jag för att jag hade försökt i god tro!! Annars tror jag att denna metod att röka är ypperlig för ölkorv.

Kolbasz10

När man gör korv som; prinskorv, wienerkorv, grillkorv, falukorv mm. kan man lättröka ett par timmar i inte allt för varm rök, i den rök man har och sedan lägga korven i kokande vatten som sedan bara får sjuda. Prinskorv sjuds i ca 15 minuter, wiener- och grillkorv 20-30 minuter, tjock grillkorv upp till 45 minuter. Falukorv kan behöva 1 timma. Kyl snabbt med rinnade, iskallt vatten och ta upp och låt torka. Denna metod ger en mildare röksmak.

Det finns massor med bra information på nätet om hur man bygger en rök. Det är inte så svårt som man tror. Här följer några länkar med bra idéer:

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gabor - 24 februari 2017 06:15

Dumplings med plommon   Förbereda dumplings det klassiska receptet är ganska krävande jobb, bland annat på grund av att degen behöver koka och skala potatis, som tar en hel del tid. Dock kommer receptet som du inte behöver potatis inga ...

Av gabor - 20 november 2016 11:16

ProteinerKyckling• kycklingbröst• kycklinglår Fisk/skaldjur• forell• makrill• torsk• lax• räkor• kokt krabba• tonfisk• rökt lax• rom Kött• entrecote• inner- och ytterfilé av nötkött...

Av gabor - 20 november 2016 11:05

Ingredienser 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 msk rapsolja 700 g kycklingfilé i bitar 2 st röda paprikor 1 st zucchini 1 burk krossade tomater 2 dl créme fraiche mini lite färsk oregano 1/2 kruka dill salt och vitpeppar Gör så här ...

Av gabor - 20 november 2016 10:52

  Ingredienser 400 g nötfärs 280 g papprika 280 g vitkål 2 klyftor vitlök 1 chilipeppar 1 msk soja 1 msk rapsolja salt, paprikapulver, curry .   Gör så här Strimla pappika och vitkål. Stek tillsammans med nötfärs, papprika, vitkål och pr...

Av gabor - 20 november 2016 10:26

Hej Vad skall man inte äta som diabetiker: bröd,potatis,ris,pasta,smör,margarin,mjölk,ost,griskött,pi
zza,nötter,socker,godis,sprit,vin,öl,citrusfrukter,ärtor,vit
abönnor, ägg (bara äggvitan inner håller protein),färdiglagad mat   Du bör undv...

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards