gabor

Direktlänk till inlägg 13 oktober 2012

Ny inställning till diabetesbehandling

Av gabor - 13 oktober 2012 14:12

LCHF har visat sig vara en verksam modell för att motverka diabetes typ 2 (åldersdiabetes, sockersjuka) helt enkelt för att man undviker kolhydrater som diabetiker har problem att hantera. När kolhydrater bryts ner blir de allra flesta antingen blodsockerhöjande glukos eller fettbildande fruktos. Nu är vi LCHF-are inte rädda för fett, så varför då vara negativt inställd till fruktos, fett som fett? Jo, svaret är enkelt, fruktosen omvandlas till fett i levern och tenderar att skapa s.k fettlever, en mycket ohälsosam fettinlagring.

Under lång tid har vården av diabetiker typ 2 fokuserat på "aggressiv" behandling av blodsockret med olika typer av kemikalier, inklusive syntetiskt insulin. Det är då väldigt intressant att EASD (European Association for the Study of Diabetes) och ADA (American Diabetes Association) publicerar nya "position statements" som uttrycker nya och, som jag ser det, radikalt annorlunda synsätt på diabetesvården. Även fortsättningsvis har medicinbehandlingen ett stort utrymme, men hamnar längre ner på priolistan där nu kosten toppar!

Läs en sammanfattning på DiabetesInControl (1 sida) eller källtexten i sin helhet (16 sidor). Mina citat kommer från båda.

Glycemic management in type 2 diabetes mellitus has become increasingly complex and, to some extent, controversial, with a widening array of pharmacological agents now available (15), mounting concerns about their potential adverse effects and new uncertainties regarding the benefits of intensive glycemic control on macrovascular complications (69).

Man har insett att den hittillsvarande behandlingen av diabetes typ 2 blivit både komplicerad och kontroversiell(!) med potentiellt negativa och osäkra effekter gällande blodsockerkontroll kontra kärlkomplikationer.

"What we're trying to do is encourage people to really engage in a complex world with the patient, given the variety of choices," said David Matthews, MD, DPhil, from the Oxford Centre for Diabetes, Endocrinology and Metabolism at Churchill Hospital and the National Institute for Health Research, "And the algorithmic approach, in our view, has finally had its day. We can't do that anymore."

"Vi försöker att uppmuntra människor (vårdgivarna?) att engagera sig i en komplex värld med patienten med en mängd valmöjligheter." ... "Och det regelstyrda angreppssättet har, som vi ser det, nått vägs ände. Vi kan inte fortsätta så längre".

Jag uppmanar alla intresserade att läsa originaltexterna noga och med eftertanke. I korthet går de ut på att vårdgivarna skall samarbeta med patienten, ge honom/henne en framträdande roll. Det är meningslöst att pådyvla en patient råd som denne av olika skäl ändå inte kommer att följa. Man skall dessutom inte i första hand tillgripa medicinbehandling utan prioritera kost, motion och kunskap.

The position statement lays out 7 key points:

  • Individualized glycemic targets and glucose-lowering therapies
  • Diet, exercise, and education as the foundation of the treatment program
  • Use of metformin as the optimal first-line drug unless contraindicated
  • After metformin, the use of 1 or 2 additional oral or injectable agents, with a goal of minimizing adverse effects if possible (despite limited data to guide specific therapy)
  • Ultimately, insulin therapy alone or with other agents if needed to maintain blood glucose control
  • Where possible, all treatment decisions should involve the patient, with a focus on "patient preferences, needs and values"
  • A major focus on "comprehensive cardiovascular risk reduction"

Blodsockermålen och -behandlingarna skall vara individuella med kost, motion och kunskap som prioriterade medel. När man sätter in medicinbehandling skall det först ske med Metformin, ett förhållandevis milt preparat som inte förorsakar potentiellt skadligt lågt blodsocker. Först därefter kan man komplettera med kraftfullare mediciner som tyvärr har betydligt större oönskade effekter, i sista hand insulin. All behandling skall ske i samråd med med patienten och fokusera på dennes önskemål, behov och värden (värderingar?)

I en idealisk värld kommer vi diabetiker att bli ett subjekt vars åsikter, värderingar och behov inverkar, snarare än de objekt vi hitintills ofta har varit.

För egen del har jag nog aldrig känt mig som ett "diabetesobjekt" sedan jag började med LCHF-tänket 2005, snarare som en böld i arschlet på de som försökt undervisa mig om riskerna i mitt liv.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gabor - 24 februari 2017 06:15

Dumplings med plommon   Förbereda dumplings det klassiska receptet är ganska krävande jobb, bland annat på grund av att degen behöver koka och skala potatis, som tar en hel del tid. Dock kommer receptet som du inte behöver potatis inga ...

Av gabor - 20 november 2016 11:16

ProteinerKyckling• kycklingbröst• kycklinglår Fisk/skaldjur• forell• makrill• torsk• lax• räkor• kokt krabba• tonfisk• rökt lax• rom Kött• entrecote• inner- och ytterfilé av nötkött...

Av gabor - 20 november 2016 11:05

Ingredienser 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 msk rapsolja 700 g kycklingfilé i bitar 2 st röda paprikor 1 st zucchini 1 burk krossade tomater 2 dl créme fraiche mini lite färsk oregano 1/2 kruka dill salt och vitpeppar Gör så här ...

Av gabor - 20 november 2016 10:52

  Ingredienser 400 g nötfärs 280 g papprika 280 g vitkål 2 klyftor vitlök 1 chilipeppar 1 msk soja 1 msk rapsolja salt, paprikapulver, curry .   Gör så här Strimla pappika och vitkål. Stek tillsammans med nötfärs, papprika, vitkål och pr...

Av gabor - 20 november 2016 10:26

Hej Vad skall man inte äta som diabetiker: bröd,potatis,ris,pasta,smör,margarin,mjölk,ost,griskött,pi
zza,nötter,socker,godis,sprit,vin,öl,citrusfrukter,ärtor,vit
abönnor, ägg (bara äggvitan inner håller protein),färdiglagad mat   Du bör undv...

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards