gabor

Alla inlägg den 18 juli 2012

Av gabor - 18 juli 2012 17:23

Baklava

Recept av DenisaEfica

Recept: Baklava
 
 
 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Gör ett sockerlag, d.v.s värm socker och vatten i en kastrull på svag värme i 20 minuter. Smält smöret i en kastrull. Ta en ugnsplåt med kanter som är 45x30cm eller en där fillo-degen får plats i, annars är det bara att skära bort lite av fillo-degen så den får plats i ugnsplåten. Smörj ugnsplåten med lite av det smälta smöret. Lägg på en fillo-deg, smörj den med smör och strö på ungefär två nävar malda valnötter. Upprepa tills 7 fillo-degar.
  2. 2. Gör sedan samma sak med den åttonde men tillsätt 100g krossade valnötter. Den nionde till tolfte fillo-degen ska man bara smörja med smör och strö malda valnötter. Den trettonde fillo-degen ska man tillsätta 100g krossade valnötter och sedan dem tre sista fillo-degarna ska man smörja med smör och strö på malda valnötter. Lägg sedan en fillo-deg över och pensla den.
  3. 3. Skär ca 3-4cm längder på den bredaste längden i ugnsplåten och skär sedan diagonalt. Varje bit ska se ut som en ruter. Pensla en sista gång. Grädda i 170 grader i 45 minuter. Vänta 5 minuter och häll sedan sockerlagen över hela ugnsplåten.

Dryckestips: Kaffe

Av gabor - 18 juli 2012 12:28

 
 
 
 

 

Recept: Fylld paprika
 
 
 
 

INGREDIENSER

15 portioner/st.
Ris
3 dlris
1 tsksalt
1 mskolivolja
Blandning
2 stmorötter
1 dlbladpersilja
15 stpaprikor
2 mskchilisås
Köttfärs
1 stgul lök
500 gramköttfärs
1 tsksalt
1 tskpeppar
1 tskvitlökspulver
Sås
 turkisk yoghurt
 citronsaft
 peppar
 
 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lägg riset i en tallrik med kallt vatten och låt stå i cirka 20 minuter.
  2. 2. Under tiden förbereder man det andra; Skär morötterna i små tärningar och lägg i en skål. Hacka bladpersilja och lägg det i samma skål. Skär det översta på paprikan så att det blir som ett lock. Tvätta av paprikorna och rensa bort kärnorna. Lägg sedan paprikorna i en ugnsform.
  3. 3. Koka riset i cirka 20 minuter och tillsätt salt och olivolja. Hacka och bryn gul löken. Lägg i köttfärsen och låt stå tills den fått färg. Krydda sedan med salt, peppar och vitlökspulver.
  4. 4. Blanda sedan ihop morötterna, bladpersiljan, köttfärsblandningen och riset. Tillsätt chilisås. Fyll sedan paprikorna med blandningen. Häll över lite flytande margarin och täck över med aluminiumfolie. Grädda i 200 grader i ca 45 minuter.
  5. 5. Blanda sedan turkisk yoghurt, citronsaft och peppar i en skål så att det blir en sås. Serveras sedan med såsen och bröd.

Serveringsförslag: Potatismos

Dryckestips: Filmjölk

Av gabor - 18 juli 2012 12:26

Recept: Grekiskt bröd

 
 
 

 

INGREDIENSER

 2 portioner/st.
 
 

GÖR SÅ HÄR

  1. 1. Lös jästen i det ljumna vattnet. Tillsätt salt, socker, smör, havregryn och mjöl.
  2. 2. Arbeta degen väl i en bunke eller i en hushållsmaskin. Degen ska vara lös och kletig men släppa från kanterna.
  3. 3. Täck bunken väl och ställ på en varm plats i köket. Låt degen jäsa ca 1 timme.
  4. 4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Arbeta degen försiktigt och forma till två runda bröd. Lägg på plåt med bakplåtspapper och täck över väl.
  5. 5. Låt bröden jäsa ca 40 minuter.
  6. 6. Sätt ugnen på 275 grader. Tryck försiktigt med en gaffel runt bröden och grädda bröden i nedre delen av ugnen tills de får färg, 5-10 minuter.
  7. 7. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda ytterligare ca 25 minuter.
  8. 8. Låt bröden kallna på bakgaller utan bakduk.
Av gabor - 18 juli 2012 11:05

Recept på Bröd

Grekiskt landbröd är ett lätt fixat och luftigt bröd men ändå mättande. Och jätte gott att äta en skiva medans den är varm med marmelad och några skivor ost, eller så kan man äta den med nån god mögelost men vadsom är gott på detta brödet jag ger bara tips om va jag gillar och kanske smittar det av sej till dej. Detta är även min mors favorit bröd hon brukar baka det lite då och då.

Ingredienser 2 bröd : 1 Pkt (50g) jäst 5 dl naturell yoghurt ½ dl olivolja 1 msk salt 12-13 dl vetemjöl

Pensling : kallt vatten

Enkla steg-för-steg

1 Smula ner jästen i en bunke. värm yoghurten i en kastrull eller microvågsung till fingervärme 37 C.

2 Häll lite av yoghurten över jästen och rör tills den löst sej.

3 tillsätt resten av yoghurten, olivoljan, salt, och nästan allt mjöl. spara lite till utbakningen.

4 Arbeta degen smidig, för hand eller i maskin , tills den släpper bunkens kant.

5 Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min på en rumsvarm och dragfri plats.

6 ta upp degen på mjölat bord och knåda den. dela upp den på hälften.

7 Forma varje degbit till en runt, slät, bulle, Lägg bröden på en bakpappersklädd plåt. Skär med en vass kniv några djupa skåror i varje bröd.

8 Låt bröden jäsa utan bakduk ytterligare ca 20 min. sätt ugnen på 250 C.

9 Pensla bröden med kallt vatten. Grädda bröden i nedre delen av ugnen va 10 min. sänk värmen till 200 C odh grädda ytterligare ca 20 minuter. Låt bröden kallna på galler.

Ett litet smaktips är att man kan tillsätta oliver eller soltorkade tomater i degen innan man gräddar brödet men oliverna och tomaterna måste vara fria från vätska innan dom hamnar i degen så låt dom torka en stund på papper eller en duk. Men att tänka på är att om du tillsätter oliver eller tomater så är det inte lika lång hållbarhet men det blir jätte gott !

Av gabor - 18 juli 2012 11:03

 

Hemgjord saltgurka
Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt. Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
 

Ingredienser:

1 liter hemgjord saltgurka
  • 1 kg västeråsgurkor, ca 10 cm långa, ca 15 st
  • 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 1 pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Knaprigast blir de om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna. 
  3. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  4. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  5. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig.
  6. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor. Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  7. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  8. Sätt på lock.
  9. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt en månad.
  10. Hemgjorda saltgurkor håller några månader svalt och mörkt.
  11. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards