gabor

Alla inlägg den 16 juli 2012

Av gabor - 16 juli 2012 09:49

 

Ugnstekt torsk Ugnsstekt torsk med paprika, purjolök, rödlök och vitlök med den hälsosamma olivoljan. Ris, kokt potatis eller potatismos är gott till den ugnsstekta torsken.
 

Ingredienser:

4 port ugnstekt torsk
Förberedelse: 10 min Tillagning: 35 min Klart på: 45 min
  • 4 bitar fisk som torsk, cirka 120 gram per portion
  • 1 dl olivolja
  • 2 paprikor, förslagsvis röd och grön
  • 1 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 krm salt och 2 krm vitpeppar
  • Tillbehör som kokt ris eller kokt potatis (ev. pressad eller mosad)

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered tillbehör som kokt ris eller potatis.
  2. Rensa, skölj och skär grönsakerna i tärningar.
  3. Pressa vitlöken i en ugnsfast form.
  4. Tillsätt olivolja, salt, peppar samt grönsaker. Blanda.
  5. Tillaga grönsakerna i mitten av ugnen i 20 minuter.
  6. Ta ut grönsakerna och lägg i fiskbitarna samt vänd över grönsaker och olivolja.  
  7. Baka fisken med grönsakerna cirka 15 minuter.
  8. Servera fisken med tillbehör som kokt ris eller potatis.

Av gabor - 16 juli 2012 09:47

 

Lammstek med rosmarin Lammstek med rosmarin. Recept på en god och enkel lammstek. Lammsteken får smak av rosmarin, olivolja, vitpeppar och vitlök. Servera lammsteken med valfritt tillbehör som ex. potatisgratäng samt rödvinssås eller annan sås. Gratinerade gröna bönor är också gott till lammstek. 
 




Ingredienser:

8 port lammstek med rosmarin
  • en lammstek, cirka 1 - 1,4 kg utan ben
  • 3-4 kvistar rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 0,5 dl olivolja eller 3 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4-5 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök

Tillagning:

  1. Skala och dela vitlöksklyftorna. Skala och klyfta gul lök.
  2. BENA UR LAMMSTEK MED BEN: Putsa ev. bort synliga hinnor från stekens utsida. Bena ev. ur steken om du önskar det. Skär längs med benet och sedan försiktigt loss köttet från benet så nära du kan. Lägg några vitlöksklyftor i mitten av steken och bind upp den med bomullsnöre.
  3. LAMMSTEK MED BEN: Stick hål in i steken med en liten skalkniv.Tryck halverade vitlökar i hålen i steken.
  4. LAMMSTEK I NÄT: Är steken redan uppbunden så kan du sticka försiktigt mellan snöret och trycka in vitlökar eller pressa dem och gnida in steken runt om.
  5. LAMMSTEK UTAN BEN UTAN NÄT: Lägg några halverade vitlökar i mitten och bind upp lammsteken med bomullssnöre så håller den formen bättre samt steks jämnare.
  6. MARINERA LAMMSTEKEN: Gnid in lammsteken i olivolja, salt, svartpeppar, rosmarin samt citron, vinäger eller rött vin. Lägg i en skål eller påse och tillsätt den klyftade löken. Låt gärna lammsteken marinera någon timme - helst över natten.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Bryn lammsteken runt om i en stekpanna eller stekgryta för smakens skull (gärna i smör eller olivolja).
  9. Lägg över i en ugnsform eller stekgryta. Tillsätt marinaden samt löken.
  10. Stek lammsteken i ugnen från 1 till 2 timmar beroende på storlek. Sätt i en stektermometer som visar köttets innertemperatur. Från 40 grader börjar proteiner koagulera, köttet blir mindre rött och vatten rinna. Från 60 till 70 grader är köttet rosa och saftigt. Här rekommenderar jag att ta ut steken vid ca 65 grader.Vid högre temperatur blir köttet gråare och vid 75 till 80 grader är det välstekt, som man säger. Mot 90 till 100 grader löses köttet upp. Det är ibland önskvärt, bland annat med segare fårstekar eller lambshanks.Tänk på att innertemperaturen fortsätter att stiga cirka 5 grader när steken är uttagen.
  11. Låt alltid lammsteken vila minst 20 minuter, gärna inslagen i folie, innan du skär upp den mot köttfibrerna i ca 0,5-1 cm tjocka skivor.
  12. Garnera ev. med rosmarin.
  13. Servera med lammsteken förslagsvis med rödvinssås och potatisgratäng samt ev. gratinerade gröna bönor.

Av gabor - 16 juli 2012 09:44

 

Grillad fläskfilé Grillad fläskfilé som marinerats innan. Fläskfilén kan också grillas i ugnen i ugnsform. Servera förslagsvis med tillbehör som potatis, sås och sallad till. Ex. klyftpotatis, rostad potatis, kokt färskpotatis; sås som kall sweet chilisås, coleslaw, svampsås, guacamole, tzatziki osv. Tomat- och grönsallad och/eller grillad paprika, lök och zucchini passar också till.
 
 

Ingredienser:

4 port grillad fläskfilé
Förberedelse: 30 min Tillagning: 15 min Klart på: 45 min
  • 1 fläskfilé, cirka 140 gram/portion
  • 0,5 pressad vitlök
  • 3 msk olivolja eller matolja
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svart- eller vitpeppar
  • Färska eller torkade örter som: något krm eller blad av timjan, rosmarin samt salvia (valfritt)

Tillagning:

  1. Putsa fläskfilén och skär bort den sega senan.
  2. Lägg fläskfilén i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt och låt filén marinera i kylen övertäckt i en halvtimme. Hit kan du förbereda och marinera längre.
  3. Blanda gärna lite extra marinad i en skål vid sidan att pensla under grillningen.
  4. Tänd under tiden grillen och förbered önskade tillbehör. Grilla fläskfilen hel runt om 3-4 minuter så att den får färg. Ta upp från grillen och lägg på en skärbräda. Skär ca 8 bitar (2 var), grilla sedan bitarna 3-4 minuter på varje sida så att fläskfilébitarna blir genomstekta. Pensla ev. med mer marinad.
  5. Lägg upp den grillade fläskfilébitnarna på fat och servera med önskade tillbehör.

Av gabor - 16 juli 2012 09:40

 

    Spansk omelett eller tortilla. Omelett i panna med ägg och smaksatt med lök och ev. grönsaker i bitar paprika eller svamp. Rotselleri eller palsternacka är gott att byta mot halva potatisen. Du kan också ha i tärnad kyckling, korv, kassler eller skinka samt toppa med lite ost. Kan serveras varm eller kall. En bit kall tortilla är god som tapas eller till utflykt. Varm kan tortillan serveras som potatistillbehör till det mesta.

Ingredienser:

4 port tortilla
  • 4 ägg
  • 4 msk vatten
  • 1/2­1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk olja, smör eller margarin
  • 4 kokta potatisar

Tillagning:

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Vispa samman ägg, vatten och salt med en gaffel.
  3. Fräs lök och vitlök i fett i en stekpanna.
  4. Tärna potatisen och lägg i pannan.
  5. Blanda ner potatis och låt bli varmt.
  6. Blanda innehållet från pannan med äggen.
  7. Värm stekpannan och häll i äggblandningen.
  8. Ställ tortillan in i ugnen cirka 15 minuter eller tills äggblandningen stelnat.
  9. Låt tortillan svalna något i några minuter. Vänd upp och ner på en tallrik. Skär i tårtbitar och servera tortillan varm eller kall.

Av gabor - 16 juli 2012 09:37

 

Cataplana Cataplana är ett recept på Portugisisk fiskgryta med skaldjur. Här ett cataplanarecept från Restaurang Tres Coroas, en restaurang med svensk bakgrund i Albufeira. Till Cataplana och torsk är vitt vin klassiskt, speciellt så kallat Vinho Verde. Här kan man givetvis välja ett dyrare vitt vin.
 

Ingredienser:

4 port Cataplana fiskgryta
  • 500 gram skaldjur av förslagsvis musslor och räkor
  • 500 gram fisk av lax, bläckfisk, makrill och/eller vit fisk som torsk
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 burk skalade hela tomater
  • 2 paprikor, en grön och en röd
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk grovt hackad färsk koriander
  • 3 msk grovt hackad färsk mynta
  • 2 tärningar buljong av höns och fisk
  • Tillbehör som ris, kokt potatis eller pommes frites

Tillagning:

  1. Skiva lök och paprika.
  2. Pressa vitlök.
  3. Koka ihop lök, paprika och vitlök med olivolja och tomater i en större kastrull med lock.
  4. Tillsätt buljong.
  5. Släng öppna (döda) musslor.
  6. Placera skaldjur och fisk i bitar på tomatröran. Sätt på lock och tyngd. Koka på medelvärme cirka 20 minuter. Servera Cataplana med ris, kokt potatis eller friterad potatis.

Av gabor - 16 juli 2012 09:35

 

Gazpacho kall spansk tomatsoppa Gazpacho är en kall spansk tomatsoppa. Gaspacho serveras traditionellt kall som läskande lunch, förrätt eller tapas med krutonger eller gott bröd. Vitlöksbröd är gott till. Tomatsoppan går lätt att göra om man har en matberedare eller stavmixer. Här har jag valt att servera Gazpacho i små koppar med två isbitar i samt parmesanpanerade grissinis (pinnbröd från italien) att doppa i soppan. Man kan också rulla runt tunnt skivad torkad skinka, som prosciutto, runt bröden. Att dricka till Gazpacho passar vitt vin, en torr fino sherry till eller kall Vinho Verde.
 

Ingredienser:

4-6 port Gazpacho
  • 1 grön paprika
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 5 stora mogna tomater eller 2-3 burkar skalade tomater
  • 0,5 gurka
  • 2 skivor vitt rostbröd
  • 1 tsk salt
  • några blad av örter typ persilja, basilika, mynta
  • 1 dl olivolja
  • 0,7 liter kallt vatten + några isbitar (valfritt)
  • 3 msk vinäger, helst sherryvinäger
  • 1 msk socker
  • 2-3 msk tomatpuré (valfritt)
  • 1-2 dl hela mandlar eller flagad (valfritt)

Tillagning:

  1. Koka upp någon liter vatten i en kastrull som rymmer tomaterna (om du önskar skala färska tomater). Du kan göra soppan på tomater med skal också eller burktomater.
  2. Rensa, skala och hacka paprika, lök och vitlök. Skölj och tärna gurka.
  3. Lägg i en bunke eller matberedare tillsammans med olivoljan, vinäger, salt och socker.
  4. Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Doppa tomaterna i kokande vatten 30 sekunder tills skinnet liksom flagnar. Ta upp och skölj kallt så kan du skala tomaterna, klyfta och ta ev. ur kärnorna om du önskar. Lägg dem med övriga ingredienser.
  5. Spara vattnet och koka upp igen.
  6. Lägg ner mandlarna i det kokande vattnet. Koka i två minuter och häll sedan av mandlarna. Låt svalna och plocka av skinnet av mandlarna. Lägg med övriga ingredienser.
  7. Tillsätt 7 dl kallt vatten till bunken eller matberedaren.
  8. Skär bort kanterna på brödet, doppa och blöt upp i vatten och krama ur. Tillsätt till övriga ingredienser.
  9. Skölj och lägg ev. i några blad örter som persilja, basilika och/eller mynta.
  10. Mixa allt till en jämn soppa. Ev. kan gazpachon silas men det tycker inte jag.
  11. Smaka av med mer salt och vitpeppar samt ev. en gnutta socker och vinäger. Späd också ev. med mer vatten om du önskar. Man kan också ha isbitar i gazpachon - mixa gärna med dem på slutet. 
  12. Gazpachon serveras kall. Du kan kyla innan servering eller mixa i lite isbitar eller lägga i några isbitar innan servering.
  13. Serveringsförslag: vill man ha lite tuggmotstånd i soppan kan man blanda i fint tärnad gurka, tomat och paprika och strö i vid servering. Brödkrutonger, stekta i olivolja, är klassiskt tillbehör. Vitlöksbröd funkar också såklart. Grissinis, är avlånga brödpinnar som finns färdiga i affären. Pensla med lite vispat ägg, rulla i riven parmesan och rosta i ugnen.

Av gabor - 16 juli 2012 08:58

 

Lasagne Klassisk lasagne med bechamelsås. En lasagne med köttfärs, tomat och ostsås med muskot. Servera lasagne med en god sallad som tomatsallad, grönsallad och/eller finrivna morötter. Bechamelsås är vit grundsås - här smaksatt med riven ost och riven muskotnöt.



Ingredienser:

ca 9 port lasagne
  • 5 msk olivolja
  • 800 gram oxfärs
  • 3 dl tomatpuré
  • 5 msk mjöl
  • 5 burkar krossade tomater
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 chilifrukter, röda spansk peppar (valfritt)
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 0,5 dl hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • eventuellt några rivna morötter
  • en sats bechamelsås
  • 1,2 pkt lasagneplattor cirka 650 gram
  • Bechamelsås med ost och muskotnöt:
  • 100 gram smör
  • 1 dl mjöl
  • 1 l standard mjölk
  • 0,5 tsk riven muskot
  • salt och peppar
  • 400 gram riven mozzarella eller valfri ost

Tillagning:

  1. Fräs köttet i en stekpanna lite i taget och lägg över i en gryta. Salta och peppra köttet.
  2. Skala och hacka lök. Bryn i stekpannan med köttet och lägg över i grytan.
  3. Dela chilifrukterna och ta ur kärnorna samt hacka dem och tillsätt till köttfärsen.
  4. Skala och pressa vitlöken och tillsätt till köttfärsen. 
  5. Tillsätt mjölet till den stekta köttfärsen och rör ut det. Tillsätt de krossade tomaterna, rör om och låt koka på svag värme minst 10 minuter (gärna längre) till en köttfärssås. Rör då och då så köttfärssåsen inte bränns. Lägg ett lock över om det stänker.
  6. Riv ost om den inte redan är riven.
  7. Gör under tiden den vita bechamelsåsen: fräs mjölet i smöret i en kastrull, tillsätt mjölken lite i taget under omrörning. Låt bechamelsåsen koka under omrörning i minst fem minuter. Smaksätt med muskot, salt och peppar. Rör också i hälften av den rivna osten.
  8. Dags att lägga ihop lasagnen: Lägg ett lager bechamelsås i botten på en stor lasagneform eller långpanna.
  9. Lägg sedan pastaplattorna, ca 8 st plus några delade bitar att täcka vid kanten.
  10. Bred sedan ut halva köttfärssåsen och toppa med en tredjedel av bechamelsåsen.
  11. Upprepa en gång.
  12. Toppa med pastaplattor och bechamelsås.
  13. Grädda lasagnen på 175 grader cirka en timme. Efter en halvtimme strör du över riven ost.
  14. Lasagnen kan bli klar fortare ca 45 minuter om köttfärssåsen och bechamelsåsen var heta när lasagnen lades ihop.

Av gabor - 16 juli 2012 08:56

 

Crostinis med tapenade Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg. Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint). Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater. Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari). Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen. Sök recept här på receptfavoriter.
 


Ingredienser:

8 port crostinis med tapenade
  • 1 baguette
  • 5 msk olivolja
  • 1 burk tapenade olivröra, ca 1 dl
  • Hemgjord tapenade: 5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer
  • 0,5 -1 dl olivolja

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva baguetten i en cm tjocka gärna lite sneda skivor.
  3. Lägg brödskivorna på en ugnsplåt och pensla med olivolja.
  4. Rosta brödskivorna i ugnen tills de fått lite färg är är knapriga ca 5 minuter.
  5. Ta ut och låt crostinisarna svalna och servera avsvalnade eller varma nyrostade.
  6. Bred tapenade på brödskivorna. Eller servera bröden i en skål och tapenaden vid sidan så kan gästerna bre eller doppa bröden själva.
  7. Hemgjord tapenade: Kärna ur oliverna. Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Tapenaden är klar.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6 7 8
9
10
11
12 13 14 15
16 17 18 19 20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30 31
<<< Juli 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards