gabor

Alla inlägg under november 2012

Av gabor - 15 november 2012 06:30

 Inte bara till jul

 

Kompakt och runt kålhuvud med en vacker lila färg. Har kraftiga, blanka blada och en stark kålsmak. Helt oumbärlig för många svenskar som vill fira en traditionell jul med klassiskt julbord. Tyvärr är vi inte lika bra på att äta rödkål när det inte är jultider.
I köket En rå rödkålssallad är ganska läcker. Strimla kålen fint och blanda med en lite söt krämig dressing eller andra söta ingredienser som torkad eller färsk frukt. Prova att äta kålen med apelsin, torkade dadlar och rostade mandlar, vänd detta med en god senapsdressing med lite honung. Gör en färggrann coleslaw, där du blandar finstrimlad rödkål och spetskål samt riven morot. Smaka av dressingen med en aningens koriander och spiskummin, de varma kryddorna passar kålen. Men ät coleslawen med det samma – rödkålen smittar av med sin vackra färg. Även den klassiska julrödkålen kan varieras i oändlighet. Prova att experimentera med olika former av surt och sött – t.ex äppelvinäger, apelsin- eller morotssaft och kryddor som färsk timjan.
I magen Kål innehåller massor av vitaminer och kostfiber, speciellt C-vitamin. Studier visar även att kål innehåller ämnen som kan skydda mot vissa former av cancer.
På åkern Rödkål är krävande –  fet mulljord med massor av näring och vatten till de hungriga kålhuvudena.
Förvaring Rödkål har god hållbarhet och kan hålla veckovis i plastpåse i kylskåp.

Av gabor - 15 november 2012 06:27

En riktigt mustig julkaka som passar bra till druvor och söta dessertviner som till exempel de russinbetonade Málagavinerna med moscatelrussinens solmogna smak.


Ingredienser:


150 gr smör eller margarin

2dl socker, helst farin

2 ägg

2 msk suckat

1 tesked mald kanel

1 tesked kardemumma

1 tesked ingefära

50 gram hackade hasselnötter eller hackad mandel

2 slätstrukna teskedar bikarbonat

4 deciliter vetemjöl

1,5 dl gräddfil eller yoghurt


Tillagning:


Det smälta matfettet blandas med de vispade äggen, sockret, kryddor, nötter och suckat. Mjöl och bikarbonat rörs ner i smeten tillsammans med gräddfil och matfett.


Kakan gräddas i smord och bröad ugns form i  175 grader, ca. 35 minuter.

Av gabor - 15 november 2012 06:18



1 l mjölk
100 g jäst
300 g smör
500 g kesella
2 g saffran
3 dl
socker
1 tsk salt
ca 3,75 mjöl
Smör, kanel och vaniljsocker till
fyllningen
Ägg och pärlsocker för sista
touchen!

Värm mjölk och smör till 37 grader,
tillsätt jästen och rör om tills jästen är helt
upplöst
Tillsätt resten av ingredienserna, tillsätt mjölet
sist.Arbeta ihop ingredienserna till en smidig deg.
Låt jäsa i bunken under
duk i 30 min.

Kavla ut degen och bred sedan på rumsvarmt
smör precis som om du bakar kanelbullar,
strö över kanel,
socker och vaniljsocker efter tycke och smak.
Rulla ihop
och dela upp i små kubbar eller gör kringlor. Låt jäsa under
duk i ca 30 min.

Pensla med ägg och strö över
pärlsocker, grädda mitt i ugnen på 180 grader i ca 8-10  minuter.

Av gabor - 15 november 2012 06:14

Oslagbart till gravad och rökt lax.
Recept till 8 portioner
2 dl hackad
dill
3 msk strösocker
4 msk grov senap
2 msk Dijonsenap
0,5 tsk
salt
2 krm vitpeppar
2 msk vitvinsvinäger
2 dl matolja
Blanda
dill och socker i en bunke. ”Knåda” ihop så att dill vätskar sig och sockret
löser sig. Tillsätt senap, salt, peppar och vinäger. Olja tillsätts sedan lite
droppvis under omrörning lite i taget. Smaka av med salt och peppar.

Av gabor - 15 november 2012 06:13

Till 200 gram gravad och inlagd sill
3 msk gräddfil
1 msk majonnäs
1
lime
4 msk vodka
Några varv med vitpepparkvarnen. Smaka av med lite salt
och socker.
Riv skal och pressa saft ur limefrukten. Blanda ihop allt. Låt
stå minst ett dygn.

Av gabor - 13 november 2012 17:09

Ingredienser:

2 hg mörk eller ljus blockchoklad
2 hg kokosfett
Gör
såhär:

Gör såhär:
Smält choklad och kokosfett i en skål i vattenbad.
Vispa en stund, häll upp den i små formar. Låt chokladen stå kallt att
stelna.

Av gabor - 13 november 2012 17:07

Ingredienser:

1 burk sill
2 dl crème fraiche
0,5 dl riven
pepparrot
0,5 dl grovskuren dill
0,5 citron, rivet skal och saft
Salt


Gör så här:

Låt sillen rinna av väl. Blanda crème fraiche med
alla ovanstående ingredienserna, lägg sedan i sillen och rör försiktigt
ihop.
Serveras kyld.

Av gabor - 4 november 2012 09:56

Detta är, för mig, en av de viktigaste bitarna av den ultimata turkiska helgen brunch (tillsammans med de läckra oliver, vit ost (liknande feta), skivade gurkor och tomater, hem gjorde sylt, honung, turkisk pide - platt bröd med sesam frön - och många fler). Så jag tänkte att dela den med dig, för en läcker turkisk brunch på det nya året dag, eftersom jag kommer att göra. Och jag säkert kommer visualisera mig njuta av denna högtid med ett café längs Bosphrous i Istanbul och vill göra detta vid varje tillfälle jag är hemma:)

Formad som en hästsko, är sucuk en härdad korv med lamm eller nötkött och smaksatt med vitlök, spiskummin och röd paprika flingor. På landsbygden människor gör sina egna sucuk med olika kryddor och hänga dem utanför att bota. De flesta marknader i Mellanöstern bär sucuk, om du inte kan hitta dem, du kanske vill prova med chorizokorv eller andra torkad, saltad korv eller pastrami som du väljer.


2 portioner generöst Förberedelser: 10 minuter Tillagningstid: 5 minuter

115gr/4oz Turkiska sucuk (eller någon torkad korv eller pastrami på ditt val), skivad 2-4 medelstora frigående ägg 30 ml / 2 msk olivolja 5ml / 1 tsk malen spiskummin 5ml / 1 tsk röd paprika (eller paprika) flingor Salt och svartpeppar efter smak

Crusty bröd att servera skivade tomater och gurka att tjäna vid sidan

Värm oljan i stekpannan. Rör i den skivade sucuk (eller ditt val av torkad korv eller pastrami) och stek dem i en minut eller två tills de börjar brun. Scatter korvarna runt kanterna av pannan bildar en cirkel. Knäcka ägg i mitten och koka i några minuter på medelvärme. Krydda med salt och peppar och strö malen spiskummin och röda flingor peppar över äggen. Koka tills äggvitorna är inställda och äggulorna fortfarande rinnande.

Servera varm med knaprig bröd och skivade tomater och gurka vid sidan.

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards