gabor

Alla inlägg den 8 september 2012

Av gabor - 8 september 2012 08:57

Bakgrund: Enkel vardagsrätt som blir roligare med mango och kokosmjölk. Easy to do! Good to eat!

Det här behöver Du:5 pers
 
1 gul lök
10-12 potatisar (små)
2 lime
8 hg vit fisk
Några kvistar färsk koriander
1 burk kokosmjölk
1 mogen mango
Salt och peppar

 
Så här gör Du:
  • Ugnen ska vara på 225 grader
  • Skiva lök, en lime och potatis tunt
  • Lägg på ugnsfast fat
  • Salt och in i ugnen ca 25 minuter (viktigt att potatisen blir mjuk)
  • Nu sänker du värmen till 175 grader - ta ut formen och lägg på fisken och färsk koriander
  • Kör i ugn ca 20 minuter ytterligare
  • Tag ut, ta bort limen och lägg dit nya skivor.
  • Mixa mangoköttet med kokosmjölk till en slät sås. Piffa till den med salt, peppar och några Tabascodroppar
  • Häll såsen över fisken och njut.

Av gabor - 8 september 2012 08:54

Adriatisk fisksoppa


Lite annorlunda soppa men underbar smak av fisk och saffran! 6 portioner
Det här behöver Du: 
  
1 kg fiskskrov (be att få de som blev över när man fileade fisken åt dig
2 hackade morötter 
2 hackade selleristjälkar 
2 buntar persilja 
1 liter vatten 
salt och nymald svartpeppar 
½ dl jungfru olivolja 
3 hackade vitlökar 
4 hackade sardeller 
2 dl torrt vitt vin 
5 hackade tomater (hacka grovt) 
0.5 g saffran, lös upp i en msk vatten 
1 kg spätta eller skädda, ev. tunga men det är dyrt

Så här gör Du:

 
  • Koka och sjud fiskskrovet, morötterna, sellerin, en bunt persilja, salt och peppar i vatten i ca 30 minuter
  • Hacka resten av persiljan. Hetta upp oljan i en gryta, lägg i sardellerna, persiljan och vitlöken och fräs i ett par minuter. Häll på vinet och låt alltsammans koka in.
  • Lägg sedan i tomaterna, häll över den silade fiskbuljongen och saffran, låt detta koka ihop i ca 15 minuter
  • Lägg sedan i fisken som du skurit i portionsbitar och låt dem sjuda i soppan i ca 5 minuter
  • Servera och njut!

Av gabor - 8 september 2012 08:51

Bakgrund: Någon sa: "Det bästa med Indien är Madraskycling". Inte vet jag men detta är en rätt för dig som tycker om curry. Det blir en underbar smak med blandningen av ingefära, koriander och chili.

4 personer 
  
Det här behöver Du: 
 
4 tomater
2 msk olja
1 finhackad röd lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 tsk riven färsk ingefära
1 stor kyckling som du delar i bitar, eller enbart filé
1 tsk salt
2½ dl vatten
3 msk hackad färsk koriander
Färsk koriander att garnera med
Kryddpasta
2 msk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 tsk garam masala
2 tsk chilipowder eller cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk malen kanel
1 msk färskpressad lime
1½ msk vatten

 
 

Så här gör Du:

  • Vi börjar med kryddpastan: Blanda koriander, spiskummin, garam masala, chilipowder, gurkmeja, peppar och kanel i en skål. Tillsätt limen och vatten och rör ihop detta till en kryddpasta
  • Skålla och skala tomaterna, tärna dem
  • Hetta upp oljan i en stor gryta. Lägg i lök, vitlök och ingefära och fräs på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt kryddpastan och fräs ytterligare några minuter.
  • Lägg så i kycklingbitarna och rör om så att de täcks av kryddpastan. Öka värmen och bryn tills kyckling fått färg runt om.
  • Lägg i tomaterna och fräs tills de blir mjuka
  • Nu häller du i salt och vatten. Sänk värmen och låt det sjuda utan lock tills kycklingen är färdig, ca 30 minuter. Rör om lite då och då
  • Blanda ner koriandern. Lägg upp och servera med ångkokt vitt ris.

Av gabor - 8 september 2012 08:51

Bakgrund: Mycket gott och lätt att laga - samtidigt kalorisnål.

Det här behöver Du:4 portioner
 
400g finstrimlad biff
2 vitlöksklyftor
1 röd eller gul paprika

2 msk finhackad  röd chili

1½ msk fisksås (Vad är det?)
2 msk kinesisk soja
2 msk socker
½ pressad citronsaft
1 kruka färsk basilika

 
Så här gör Du:
  • Skala och hacka vitlöken. Kärna ur och hacka chilin
  • Strimla biffköttet fint. Grovstrimla basilikan
  • Kära ur och strimla paprikorna
  • Fräs vitlök i en wok i lite matolja, en minut eller så
  • Tillsätt biff och chili. Stek ca 3minuter
  • Tillsätt fisksås, soja, socker, pressad citron och strimlad paprika
  • Låt det här steka minst fem minuter eller tills paprikan blivit mjuk
  • Tillsätt basilika, rör om
  • Servera med kokt jasminris

Av gabor - 8 september 2012 08:48

Ett gammalt recept med Bohuslänska traditioner - bästa sillen Du kan tänka Dig!
Det här behöver Du: 
  
6 stora färska sillar (men jag har även provat med vanlig strömming och det går mycket bra, då tar du 1 kg strömmingfilé)
2 dl socker 
2 msk salt 
2 msk hel kryddpeppar, krossad 
2-3 knippor dill 
2 rödlökar 
Lag: 2 dl ättikssprit (12%-ig), 1/2 liter vatten 

Så här gör Du:

 
Rensa och skär sillen/strömmingen i jämna bitar
Lägg den i en skål - häll över ättigslagen
Låt det här stå i 24 timmar, skölj sillen
Blanda socker, salt, kryddpeppar
Varva sill, kryddblandning, dill och hackad rödlök
Låt stå ytterligare 24 timmar
Håller minst en vecka
Rekommenderas! Bästa sillen på såväl julbord, till påsk och midsommar

Av gabor - 8 september 2012 08:44

Bakgrund: Detta är bara mums! En jul utan wienernougat är inget jul. Detta recept smakar bättre än originalet Fazer.

Det här behöver Du:Wienernougat
 
250 g nougat
125 g mörk choklad
1 hg flagad mandel

 
Så här gör Du:
  • Börja med att rosta den flagade mandeln i en torr stekpanna, låt den bli gyllenbrun
  • Fyll en stor kastrull till hälften med vatten och sätt i en glasskål.
  • Brytt nougaten i bitar och lägg ner i skålen
  • Finhacka chokladen och låt den smälta tillsammans med nougaten i vattenbadet
  • När allt är flytande blandar du ner den rostade mandeln
  • Häll alltsammans i en avlång form, bra om du har bakplåtspapper i. Vik pappret så det omsluter massan.
  • Låt det stelna några timmar eller tills nästa dag i kylskåpet - MEN skär gärna wienernougaten i bitar efter en stund - annars spricker de.

Av gabor - 8 september 2012 08:43

Det här behöver Du: 
 
600 g strömmingsfiléer
5 dl vatten
1 del ättikssprit (12%)
1 msk salt

 
Så här gör Du:
  • Skölj filéerna och dra bort skinnet
  • Låt strömmingen rinna av ordentligt
  • Blanda vatten, ättiksprit och salt. Rör till saltet löst sig.
  • Lägg i filéerna och ställ kallt i ett dygn.
  • Låt filéerna rinna av väl.
  • Blanda sås enligt nedan.
½ sats av ovan inläggning
  • 1 dl svensk senap
  • ½ dl råsocker
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1½ dl majsolja
  • 1 dl hackad dill
  • Blanda all ingredienser till såsen utom olja och dill
  • Rör så att sockret löser sig
  • Vispa i oljan, droppvis, så att såsen inte skär sig
  • Rör ner dillen
  • Lägg ner den väl avrunna strömmingen
  • Ställ kallt till nästa dag Det blir mycket sås varför du med fördel kan ta undan ca 1 dl och ha som gravlaxsås

Av gabor - 8 september 2012 08:42

Det här behöver Du: 
 
600 g strömmingsfiléer
5 dl vatten
1 del ättikssprit (12%)
1 msk salt

 
Så här gör Du:
  • Skölj filéerna och dra bort skinnet
  • Låt strömmingen rinna av ordentligt
  • Blanda vatten, ättiksprit och salt. Rör till saltet löst sig.
  • Lägg i filéerna och ställ kallt i ett dygn.
  • Låt filéerna rinna av väl.
  • Blanda sås enligt nedan.
½ sats av ovan inläggning
  • 2 dl gräddfil
  • ½ dl majonnäs
  • 75 g löjrom
  • Några varv på vitpepparkvarnen
  • Salt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • Blanda all ingredienser till såsen men spara ev. lite av löjrommen för garnering
  • Lägg ner den väl avrunna strömmingen
  • Ställ kallt till nästa dag

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30
<<< September 2012 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards