Alla inlägg den 8 september 2012
Receptet avser 6 portioner | |
Bakgrund: Det här är jättegott och ett alternativ till pommes frites. Skär potatisen i klyftor eller stavar. | |
Det här behöver Du: | |
1 kg potatis | |
½ dl olivolja | |
1 dl färsk pressad citronsaft | |
2 msk torkad oregano | |
3 finhackade vitlöksklyftor | |
salt och nymald svartpeppar att smaka av | |
1 dl vatten | |
Så här gör Du: | |
Sätt ugnen på 225 grader och skär potatisen i klyftor eller stavar. | |
Rör ihop övriga ingredienser och rör om i potatisen så att den täcks. | |
Steg hög upp i ugnen i ca en timma eller tills potatisen är gyllenbrun, knaprig utanpå och mjuk inuti. |
| ||||||||||||||||||||||
Så här gör Du: | ||||||||||||||||||||||
Till detta serverar du honungsslungad potatis |
Det här behöver Du: | 4 pers. |
4 st. koljafiléer (torsk går förståss också men kolja har fastare kött) | |
4 st. hela havskräftor | |
1 citron, saften från | |
1 stor knippe koriander, hackas | |
Salt och peppar | |
500-800 g potatis, gärna mandelpotatis | |
2 st. gula lökar, skär i båtar | |
1 röd chilipeppar | |
2 kvistar rosmarin | |
1 tvättad citron | |
1 dl hela svarta oliver | |
Olivolja | |
Salt, vitpeppar, svartpeppar | |
Så här gör Du: | |
|
Bakgrund: I Grekland kör man förståss inte med makrill men här tar vi vad vi haver. Servera med potatis och en god sallad. | |
Det här behöver Du: | 4 pers |
500 g makrillfiléer | |
1 tsk salt | |
2 krm citronpeppar | |
Olivolja | |
Pressad saft av en citron | |
"Pålägg": | |
2 msk färska myntablad | |
4 tomater | |
2 dl urkärnade oliver | |
2 vitlöksklyftor | |
2 msk olivolja | |
Så här gör Du: | |
|
Bakgrund: Gammal klassiker som bara är så god! Lätt att göra och går hem hos de flesta 4 personer | |
Det här behöver Du: | |
6 hg fiskfilé, sjötunga eller rödtunga | Vinsås: |
1 tsk salt | Spadet från fiskkoket |
2 tsk dragon | 1 dl vitt vin |
1/2 skivad gul lök | 1/2 fiskbuljongtärning |
Några persiljekvistar | 1.5 msk smör |
1.5 dl vitt torrt vin | 2 msk vetemjöl |
3 hg räkor | 1 dl vispgrädde |
1/2 dl riven ost | 2 äggulor |
Potatis | |
Potatismos: | |
8 vinterpotatis | |
salt | |
smör | |
1 ägg | |
1/2 dl mjölk | |
Så här gör Du: | |
Sätt ugnen på ca 225 grader | |
Gnid in fiskfiléerna med salt. Lägg dem på ett ugnssäkert fat med kanter. Välj ett stort så att potatismos kan få plats runt fisken | |
Lägg dragon mellan fiskfiléerna och lägg persilja och lök runtom. Häll på vinet | |
Täck med folie och koka fisken i ugnen ca 25 minuter. Plocka sedan bort persiljan och löken och häll av fiskspadet i en kastrull. | |
Låt nu fiskspadet koka tillsammans med vinet. Det skall återstå ca 3 dl | |
Blanda smör och mjöl med en gaffel och vispa ner denna blandning i buljongen. Koka såsen några minuter | |
Blanda grädde och äggulor och vispa ned i såsen. Sjud men låt det inte koka för då skär sig äggulorna | |
Koka potatisen mjuk, häll av vattnet och mosa potatisen. Tillsätt salt och smör. Vispa ihop ägg och mjölk och bland ner. Vispa moset så det blir poröst | |
Spritsa moset runt fisken | |
Lägg på de rensade räkorna över fisken. Häll på såsen. Strö ett tunt lager ost ovanpå | |
Gratinera mitt i ugnen i ca 250 grader, ungefär 15 minuter. |
Det här behöver Du: | |
1½ dl mjöl | |
½ dl ströbröd | |
1 tsk salt | |
20 urtagna strömmingar | |
2 ägg | |
Vitpeppar | |
Olja till fritering (veg.) | |
Citroner | |
Salla och bröd | |
Så här gör Du: | |
|
Om man inte orkar gå den långa vägen.......................... Här kommer en liten "fuskvariant" | |
Det här behöver Du: | |
4 portioner | |
3 rivna morätter | |
3 msk vetemjöl | |
1 l vatten | |
2 fiskbuljongtärningar | |
500 g Creme Fraiche | |
1 bruk räkost - 225 g | |
Pressad vitlök | |
3 hg räkor | |
Så här gör Du: | |
| |
| |
| |
|
2 portioner | |
Det här behöver Du: | |
2 st. laxkotletter | |
3 dl crème fraiche | |
1 fiskbuljongtärning | |
1/2 liter vatten | |
Torrt vitt vin, ca 1 dl | |
Smör | |
Sockerärtor | |
Löjrom | |
Potatis | |
Så här gör Du: | |
Börja med att skala och koka potatisen | |
Under tiden lagar du till laxen. Koka upp vin och buljongtärning (upplöst i sitt vatten), lägg i laxen, häll på mer vin om så behövs, laxen skall vara nätt och jämt täckt. Låt koka i exakt 10 minuter | |
Lyft ur laxen och koka sedan ihop buljongen till den har reducerat till 1/3. Tillsätt crème fraiche och koka upp igen. Blanka av med smör. | |
Koka sockerärtorna snabbt i lättsaltat vatten. | |
Lägg upp laxen på tallrik, garnera med löjrom och sockerärtor. Häll såsen runt om fisken. Servera med pressad potatis. |
Diet läsk är bättre
Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.
Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.
Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.
Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen
Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).
Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.
Pasta tjockare
Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.
Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.
Ät inte efter 8
Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.
Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.
Fet mat är ett hälsosammare
Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.
Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 | 12 | 13 | 14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 | 23 | |||
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | 29 | 30 | |||
|