gabor

Direktlänk till inlägg 10 mars 2013

Insulin

Av gabor - 10 mars 2013 08:04

Insulin är ett hormon som produceras i betacellerna i de Langerhanska öarna i bukspottkörteln. Insulin styr cellernas upptag av energi i form av glukos vilket verkar fettinlagrande samtidigt som det motverkar förbränning av befintligt kroppsfett och stimulerar inflammationer.

Insulin påverkar såväl muskel- som fettceller att ta upp energi i form av glukos från blodet (blodsocker).


Den glukos som transporteras in i fettceller omvandlas till triglycerider och lagras som kroppsfett. Dessutom ser insulinet till att fylla levern med glykogen som består av sammankopplade glukosmolekyler. Detta är den enda form av kolhydrat som kan lagras i kroppsvävnader. Insulin stimulerar upptaget av fettsyror från cirkulerande lipoproteiner. Detta är ett kraftfullt skäl till varför man skall undvika att äta sockerkedjor (kolhydrater) och fet mat samtidigt!

Insulin behövs i fettomvandling av de essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. Den som har diabetes har en störning i endera produktionen av eller reaktionen på insulinet. Diabetes typ 1, så kallad ungdomsdiabetes, innebär att bukspottkörteln inte producerar insulin alls eller i begränsad omfattning. Detta innebär att man måste tillföra insulinet via injektioner. Diabetes typ 2, åldersdiabetes, beror på att kroppen har minskad eller ingen förmåga att reagera på normala insulinmängder. Cellernas insulinreceptorer reagerar ej som de ska. Detta kallas insulinresistens. När blodglukosen stiger frisätts insulinet i en första dos. Detta sker främst efter att du ätit sockerkedjor (kolhydrater), men även överkonsumtion av protein har denna inverkan om än svag.

Tyvärr är insulinmängden i den första dosen beroende av hur du brukar äta, inte nödvändigtvis i proportion hur mycket du äter. Det finns alltså en slags anpassningsbar minnesfunktion. Om du är en högkonsument av insulinkrävande sockerkedjor (kolhydrater) så står kroppen alltså redo med en rejäl dos, oavsett om den är lagom eller ej. Det betyder att en enstaka mindre försyndelse kan utlösa en våg av insulin som på kort tid sänker blodsockret under basnivån. Den första godisen kräver snart sällskap av flera. Känns det igen? Sötsug kallas det ibland. Insulin i överskott har minst 3 verkningar som åtminstone jag tolkar som nackdelar för god hälsa.

Det styr fettinlagring, hämmar det fettförbrännande hormonet glukagon och är kärlretande på ett sätt som påskyndar plackbildning i blodkärlen, så kallad åderförkalkning. Insulin kan framställas genom genteknik.

Det behövs alltid en basal nivå av insulin för blodsockerreglering. Om denna nivå underskrids, börjar levern syntetisera glukos samtidigt som ketoner bildas till dess nivåerna normaliseras.


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=YXFJWoHura8#t=0s

http://www.youtube.com/watch?v=fDjWczxy374

Stress http://www.youtube.com/watch?v=y8OdjZIw6fA

Ketoacidos

Om bukspottkörteln inte kan syntetisera insulin till normal nivå, vid diabetes typ 1 eller ett sent utvecklingsskede av diabetes typ 2 så kan ketoacidos uppstå. Levern gör då kontinuerligt blodglukos av kroppsfettet och blodsockret går i taket. På grund av att insulinproduktionen saknas så finns det ingen mekanism som stoppar processen utan den kan gå till döden. Vanlig ketos vid fasta eller LowCarb reglerar sig själv när blodglukosen hamnar på normala nivåer och insulinet likaså. Ketoacidos uppstår alltså vid diabetes typ 1 eller långt gånget diabetes typ två. Med LCHF-kost minskar risken för diabetes och därmed ketoacidos.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av gabor - 24 februari 2017 06:15

Dumplings med plommon   Förbereda dumplings det klassiska receptet är ganska krävande jobb, bland annat på grund av att degen behöver koka och skala potatis, som tar en hel del tid. Dock kommer receptet som du inte behöver potatis inga ...

Av gabor - 20 november 2016 11:16

ProteinerKyckling• kycklingbröst• kycklinglår Fisk/skaldjur• forell• makrill• torsk• lax• räkor• kokt krabba• tonfisk• rökt lax• rom Kött• entrecote• inner- och ytterfilé av nötkött...

Av gabor - 20 november 2016 11:05

Ingredienser 1 st gul lök 2 st vitlöksklyftor 1 msk rapsolja 700 g kycklingfilé i bitar 2 st röda paprikor 1 st zucchini 1 burk krossade tomater 2 dl créme fraiche mini lite färsk oregano 1/2 kruka dill salt och vitpeppar Gör så här ...

Av gabor - 20 november 2016 10:52

  Ingredienser 400 g nötfärs 280 g papprika 280 g vitkål 2 klyftor vitlök 1 chilipeppar 1 msk soja 1 msk rapsolja salt, paprikapulver, curry .   Gör så här Strimla pappika och vitkål. Stek tillsammans med nötfärs, papprika, vitkål och pr...

Av gabor - 20 november 2016 10:26

Hej Vad skall man inte äta som diabetiker: bröd,potatis,ris,pasta,smör,margarin,mjölk,ost,griskött,pi
zza,nötter,socker,godis,sprit,vin,öl,citrusfrukter,ärtor,vit
abönnor, ägg (bara äggvitan inner håller protein),färdiglagad mat   Du bör undv...

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Tidigare år

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards