gabor

Senaste inläggen

Av gabor - 21 april 2014 08:43

SERBISK kökHajdučka Gryta
helt enkelt
tid: 120 minuter

Ingredienser:

  • 1 kg lamm (kalv) 
  • 1 kg av lök 
  • 2 gröna paprikor 
  • 2 msk persilja (hackad) 
  • vitlök 
  • 2 msk olja salt, peppar 
  • 250ml vitt vin 
  • 1 kopp vatten
 

Beredning:   tvätta köttet , torka ren kökshandduk,  plasera köttet i ler grytta med salt och vitlök. . Skala lök, skuren i skivor och täcka köttet med det. I en skål, blanda paprika (skuren i skivor), persilja, lite salt, peppar och vin. Till detta lägger till en kopp vatten och olja.


Beredda lösningen häll på  kött, täcka locket av ler grytta och låt den grädda vid 180 ° C under åtminstone en timme och 15 minuter.

Notera: Omslaget till lera som krävs för att sätta innan matchen tio minuter i kallt vatten och inte öppna den förrän grillat färdigt

 

Av gabor - 16 mars 2014 07:38

Hamburgare till många med coleslaw och klyftpotatis

10 portioner

Ingredienser

1,3 kg nötfärs 10 % ( köttet från http://www.chark.n.nu  )
1 msk salt
1 tsk vitpeppar
50 g smör

Till servering:
10 hamburgerbröd
10 sallatsblad
10 skivor mozzarella
10 tomatskivor
1 dl rödlök, hackad

Klyftpotatis:
1,7 kg potatis med skal, klyftade
1 dl rapsolja
3 msk flingsalt

Rosa coleslaw:
6 dl crème fraiche
2 msk äppelcidervinäger
2 msk fransk senap
2 msk pepparrot, riven
salt och svartpeppar
700 g rödkål, finstrimlad
2 äpplen, tärnade

Bärketchup:
1 dl rårörda lingon
½ dl ketchup
½ dl chilisås

Tillagning

coleslaw
Blanda crème fraiche, vinäger, senap, pepparrot, salt och peppar. Tillsätt kål och äpple och blanda väl.
Ställ kallt någon timme.

Klyftpotatis
Sätt ugnen på 200º. Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och ugnsbaka ca 30 minuter. Strö över flingsalt.

Hamburgare
Blanda samman färs, salt och peppar. Rulla till en rulle och skär i 10 skivor. Platta ut varje skiva till en tunn hamburgare. Skär ett rutmönster i färsen. Grilla eller stek 3 minuter per sida.

Bärketchup:
Blanda lingon, ketchup, chilisås och ställ kallt.

Dela bröden och lägg ett sallatsblad på varje underdel. Fördela hamburgare, mozzarella, tomat och rödlök. Servera med klyftpotatis, coleslaw och bärketchup.

Av gabor - 16 mars 2014 07:31

Hamburgare med chili- och paprikadressing samt klyftpotatis


4 portioner

Ingredienser

600 g nötfärs
1 msk Liquid Smoke
salt och svartpeppar

Chili- och paprikadressing
1 1/2 dl majonnäs
2 dl turkisk yogort
1/2 dl chilisås
1 tsk malen röd paprika 
1 vitlöksklyfta
tabasco
salt och svartpeppar

Klyftpotatis
4 bakpotatisar
2 msk rapsolja
salt

Tillbehör
4 hamburgerbröd
salladsblad
4 tjocka skivor ost, t ex Emmentaler
1 rödlök
2 tomater
2 saltgurkor
8 skivor bacon, knaperstekt

Tillagning

Blanda nötfärsen med Liquid Smoke samt salt och svartpeppar. Forma till hamburgare.

Chili- och paprikadressing: Finhacka paprika och vitlök, blanda med majonnäs och chilisås. Smaka av med tabasco, salt och svartpeppar.

Klyftpotatis: Klyfta bakpotatisarna och förkoka klyftorna i saltat vatten. Pensla med rapsolja och grilla klart. Avsluta med att salta.

Servera: Grilla hamburgarna, lägg på ostskivorna sista minuten. Skär rödlöken i ringar och grilla dem. Skär tomaterna och saltgurkorna i skivor. Grilla gärna bröden före servering. Montera ihop hamburgaren och servera tillsammans med klyftpotatisarna.
Av gabor - 16 mars 2014 07:28

Grillkryddad Fläskytterfilé med ljummen potatissallad


4 portioner

Ingredienser

500g Grillkryddad Fläskytterfilé
salt & peppar

Potatissallad
1 kg delikatesspotatis
4 msk hackad persilja
4 msk hackad dill
1 fint hackad rödlök
4 msk tunt skivad salladslök
4 msk hasselnötsolja
vinäger
senap
socker
salt & peppar

Tillbehör
Machésallad ellar annan valfri sallad
Rostad vitlök
Citronskal

Tillagning

Skiva köttet i 2 cm tjocka skivor. Pensla skivorna med olja, salta och peppra och grilla dem på grillen, 3 minuter på varje sida.

Koka potatisen mjuk. Tärna potatisen och hacka persilja, dill och rödlök fint. Skiva salladslöken tunt. Blanda alla ingredienser till potatissalladen och smaka av med salt, socker, peppar, senap och vinäger.

Servering
Lägg upp köttet på tallrik med potatissalladen, machésallad och strö över rikligt med rostad vitlök och citronskal.
Av gabor - 16 mars 2014 07:23

Grillad Beef Angus med Bearnaise, pepparrot och timjanstekt småpotatis


4 portioner

Ingredienser

4 tjocka biffar, Black Angus, 200-250 g st
salt och peppar

Timjanstekt potatis:
600 g småpotais
1 lagerblad
1 bunt färsk timjan
25 g smör

Bearnaise:
1 dl dragonvinäger
2 schalottenlökar, fint hackade
1 krm strösocker
3 äggulor
3 dl skirat smör
1 tsk dragonblad, fint skurna
några droppar tabasco
citronjuice

Tillbehör:
4 msk riven pepparrot
stor grönsallad med tomat, rödlök och sockerärtor

Tillagning

Tvätta och halvera potatisen. Koka den ”al dente” i saltat vatten med kryddorna i. Låt svalna. Stek potatisen gyllene i smör med färsk timjan och havssalt på medelhög värme.

Koka ihop dragonvinäger, lök och socker tills bara några matskedar återstår. Sila ner reduktionen i en bunke och pressa all vätska ur löken. Vispa äggulor och vinägerreduktion över vattenbad till en skummig crème. Tillsätt det skirade varma smöret i tunn stråle under konstant vispning. Lämna bottensatsen av smöret. Smaka av med tabasco, citron, salt och peppar. Vänd till sist ned dragon.

Servera bearnaisen med riven pepparrot. Skär gärna några små snitt i fettkappan. Salta och peppra biffen. Grilla 2-3 minuter på var sida. Låt vila 5 minuter innan servering.


Av gabor - 16 mars 2014 07:19

Cowboy Ribs


4 portioner

Ingredienser

2 rader kamben ca 1,3 kg
2 tsk salt
1 dl American BBQ Sauce Tangy Fruit

Tillagning

Fördela saltet på kambenen. Förbered genom att göra kambenen klara i ugn, 110°C ca 2 timmar. Köttet ska vara helt mjukt och nästan falla sönder. Häll lite vatten i långpannan runt kambenen om det blir torrt. Glasera kambenen med mycket BBQ Sauce, lägg på grillen och grilla till fin yta på bägge sidor. Servera genast tillsammans med Santa Maria Tex Mex Tortilla Chips och coleslawsallad.

Ribsen kan också tillagas färdiga i ugn. Efter 2 timmar på 110°C skruvar du upp temperaturen till 285°C och sätter ugnen på grill. Glaza med BBQ Sauce, vänd och grilla vidare tills de fått fin färg.
Av gabor - 16 mars 2014 07:16

 
Chilimarinerad fläskkarré
 
 
4 portioner

Ingredienser

4 st fläskkarré kotletter
1 påse Caj P Marinad Chili
1 msk hackad vitlök
1 st lök, hackad
3 st soltorkade tomater, i olja
4 st vårlök, skivad
2 msk persilja, hackad
2 msk balsamicovinäger
2 msk olivolja, mild
blandade salladsgrönsaker
Er favorit Caj P BBQ Sås

Tillagning

• Lägg köttet i en påse, slå på marinaden, låt stå minst 1 timme i kylen.

• Skär grönsakerna till en fin sallad.

• Ta upp köttet, låt rinna av, pensla med olja och grilla köttet.

• Hetta upp en kastrull, gärna på grillen, och fräs vitlök, lök och soltorkade tomater några minuter.

• Tillsätt vinäger, salladslök och persilja, låt det koka ihop något.

• Slå den heta vinegretten över salladen och servera tillsammans med grillad karré och BBQ Sås.

Av gabor - 16 mars 2014 07:14

Fläskkarré med bbq-rub och  fruktig salsa


8-10 portioner

Ingredienser

2 ½ kilo fläskkarré med ben

bbq-rub:
1 citron
1 msk hela fänkålsfrön
1 msk paprikapulver
2 tsk mald ingefära
1 tsk nymald svartpeppar
1 tsk chiliflakes
1 tsk timjan
1 msk mörkt muscovadosocker
2 msk flingsalt

fruktig Salsa
1 mango
1 persika
2 jalapeñochili
2 salladslökar
1 msk strösocker
1 msk pressad citron
1 tsk riven färsk ingefära
2 krm salt

Mosad potatis med rostad vitlök
3 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 kilo potatis, mjölig sort, t ex bakpotatis
1 dl mjölk
100 g smör
1 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Tillagning

1. bbq-rub: Skölj citronen noga i ljummet vatten och
riv skalet. Stöt fänkålsfröna i mortel. Blanda citron-
skal och fänkålsfrön med paprikapulver, ingefära,
peppar, chiliflakes, timjan, socker och salt till en
rub.

2. Gnid in köttet med rubben. Köttet ska täckas väl av
kryddorna.

3. salsa: Kärna ur och skär frukten i tärningar.
Kärna ur och finhacka chilin. Ansa och finstrimla
sallads löken. Blanda frukt, chili och lök med resten
av ingredienserna. Låt stå svalt till servering.

4. Grilla köttet indirekt runt om till 70°, beräkna 1 ½–
2 timmar. Låt köttet vila ca 10 minuter innan det
skärs i skivor. Servera med salsa och mosad potatis.


Mosad potatis med rostad vitlök
1. Skala och hacka vitlöken. Rosta vitlöken i olja i en
stekpanna tills den fått fin färg. Låt kallna.

2. Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten.
Häll av vattnet och ånga av potatisen.

3. Värm mjölk och smör tillsammans i en liten ka strull.
Häll blandningen över potatisen och vispa till ett
luftigt mos. Rör ner crème fraiche och vitlök och
krydda med salt och peppar.


Fotograf Ulrika Pousette
Recept från Allt om mat

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Translate


Skapa flashcards