gabor

Senaste inläggen

Av gabor - 23 augusti 2015 11:49

indisk curry vindaloo


Vindaloo het indisk curry

Ingredienser:

8-10 portioner

1,2 kg nöt grytbitar

2 stora gullökar

7 vitlöksklyftor

1 röd färsk chili

2 msk riven färsk ingefära

6 stora kvisttomater

½ dl balsamvinäger

salt efter smak

Vindaloo pasta

3 vitlöksklyftor

2 msk riven färsk ingefära

1 tsk chiliflingor

2  röda färska chili

4 msk olja

en handfull färsk koriander

3 msk tomatpuré

6 hela kryddnejlikor

1 ½ tsk svartpeppar frön

3 tsk korianderfrön

3 tsk fänkålsfrön

2 tsk bockhornsklöverfrön

laga indisktBörja med att tillreda vindaloo currypasta. Rosta fröna och krossa i morteln. Skala vitlök, rensa chili, hacka koriander och mixa med samtliga ingredienser til en grovkornig pasta. Dela köttet i små bitar och fräs i olja i en djup stekpanna. Tillsätt vindaloo pasta, hackad lök, hela vitlökar, chili, koriander, riven ingefära och de hackade tomater. Koka upp curry, sänkt värme, sätt på locket och koka långsamt tills köttet känns mört. Mig tog det 2,5 timme.

Av gabor - 23 augusti 2015 11:44

naan bröd

Naan smakar bäst ner det är nybakat. Går bra att frysa och sedan tina och värma upp i ugnen.

Naan indiskt yoghurtbröd

Ingredienser:

till 10 naan

11 – 12 dl vetemjöl

25 g färsk jäst

1 ½ – 2 dl varm vatten

1 msk honung

2 ½ dl grekisk eller turkisk yoghurt

1tsk bakpulver

2 tsk salt

1 msk nigella frö

hackad färsk koriander och smält smör till servering

naan brödrecept

naan indiskt bröd

naanbrödLös jästen i det uppvärmda vatten tillsammans med honung. Blanda i mjöl, bakpulver, yoghurt, nigella frö och till sist salt. Knåda till en elastisk deg, täck med köksduk och låt jäsa i 40 minuter. Dela sedan degen i 10 bitar och kavla till tunna bröd. Värm upp stekpanna och baka naan i 2 minuter på varje sida på mellanvärme först under lock. När brödet är bakat garnera det med koriander och droppa på med smält smör. Servera brödet till curry.



Av gabor - 23 augusti 2015 10:19

Yoghurt tårta med plommon


 
Av gabor - 23 augusti 2015 10:00

Kefir tårta med frukt


12

 

Förberedelser:

Shortbread deg

Smör, socker och ägg blanda till en jämn massa.Tillsätt vaniljsocker och citronskal och mjöl med bakpulver.

Deg under en tid i kylaren, och sedan rulla det till en tjocklek av 5 mm och skära ut en cirkel med diametern 22 cm. Baka i 15 minuter vid 180 grader.

 

Kefir Kräm

Kefir blandas med socker.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten och med några matskedar kefir lösta. Därefter blandas det med en blandning av socker och kefir.

Vispa grädden med vaniljsocker och grädden blandas med kefir.

Av gabor - 23 augusti 2015 09:22

Ingredienser / 8 portioner

 

För kakan

  • 525 ml yogurt
  • 20 gram socker (eller sötningsmedel tesked 3-4)
  • 25 g gelatin
  • 1 paket vaniljsocker
  • 4,5 dl mjölk
  • 135 g gräddpulver

The Top

  • persikor
  • 1 paket av  gelé gelatin

 

beredning


  1. Kefir, socker (eller sötningsmedel), vaniljsocker, var gelatin blandas och upphettas tillsammans.
  2. Mjölken Vispa grädden och rör i kallt kefir.
  3. Bitar av frukt som vi lagt ned på det och häll lockigt form.
  4. När de frös kefir, frukt dekorera toppen, och häll geletin.

  • pan storlek: 26 cm

 

Av gabor - 18 augusti 2015 09:02

Till salu: Kefirgryn.

För 100 kr inkl. frakt skickar jag en portion kefirgryn till dig. Detta räcker för ca 5 dl mjölk (som ger lika mycket kefir på ca 1 dygn). Kulturen är levande så du slipper återupplivningsmomentet med torkad kultur, något som inte alltid lyckas.

Kefirgryn



Följ länker kefir gryn till höger på denna sida  eller besök www.deshop.n.nu

Kefir forum http://kefirgryn.egetforum.se/

 

De flesta känner till ett antal olika fermenterade produkter till exempel yoghurt, filmjölk, syrat smör och så vidare. Men så finns det också någonting som heter kefir vilket inte är riktigt lika vanligt i svenska hem. Kefir är väldigt nyttigt och är fullproppat av nyttiga bakterier som hjälper kroppen med allt från matsmältning till att bibehålla ett fungerande imunförsvar.

Men vad är då kefir för något?

Kefir är en fermenterad mjölkdryck som görs med hjälp av kefirgryn. Kefir är en dryck med lång historia och har sitt urspung från kaukasusbergen och sägs vara hemligheten till varför kaukasier har så god hälsa vid hög ålder. Drycken är väldigt populär i öst- och nordeuropa men har även spridigt sig till andra delar av jorden. Kefir kan tillverkas av i stort sett alla sorters mjölk till exempel ko, get, får, kamel och så vidare. Det går till och med att tillverka kefir av kokosmjölk.

250px-Kefirpilze

Kefirgryn, som egentligen inte är ett gryn utan det bara ser ut som det, består av mjölksyrebakterier, jäst, salt, protein, lipider och socker som bakterierna äter av.  När grynen ligger i mjölk börjar den surna och blir lite lätt kolsyrad, vad detta betyder är helt enkelt att kefirgrynen har gjort sitt jobb och att mjölken nu innehåller en mängd olika nyttiga mikroorganismer. Smaken på kefir ska alltså vara syrlig och lätt kolsyrad. Tack vare att det finns en mängd olika typer av nyttiga bakterier, mer än 50 olika bakteriestammar, i kefir sägs det vara en av de mest potenta probiotiska livsmedel som finns. Förutom att kefir innehåller en mängd olika bakterisstammar så är det även rikt på vitaminer och mineraler. Det innehåller bland annat tiamin, vitamin-B12,  folat och vitamin-K2 och precis som med andra mejeriprodukter är kefir en bra källa för mineraler så som kalcium, magnesium och fosfor.

Kefirs hälsofrämjande egenskaper

Som nämnts innan är kefir rikt på hälsosamma bakterier och fördelaktig jäst som hjälper till med allt från matsmältning till att hålla inkräktare borta. Kefir kan vara fördelaktigt för personer som lider av kolit eftersom kefir har visat sig nedreglera inflammationen i tarmen och öka produktionen av antiinflammatoriska cytokiner (protein) som kan dämpa inflammationen [1].  Inte nog med det har kefir även visat sig förbättra nedbrytningen av laktos hos vuxna som lider av laktosintolerans [2]. Studier har även visat att kefir innehar svamp- och antibakteriella egenskaper och kan därför vara ett hjälpmedel för att läka problem med candida [3].

Av gabor - 4 maj 2015 07:15


MAT & VIKT

Lider du av kronisk hosta?

Ny svensk forskning visar att chilifrukter kan vara det hett efterlängtade botemedlet.

– Resultaten är mycket övertygande, säger professor Eva Millqvist.

Starka chilifrukter har väl utlöst en och annan host­attack under årens lopp.

Nu kan den röda pepparfrukten tvärtom bli ett framtida botemedel mot hosta.

Växterna innehåller det aktiva ämnet capsaicin som är substansen som ger chili dess hetta - vilket en forskargrupp vid Göteborgs universitet intresserat sig för.

Nu presenteras deras rön i tidskriften Respiratory Medicine - och resultatet är nervkittlande. Chili dämpar aktiviteten i hostreceptorerna i halsen.

– Om man äter chili dagligen som ett kosttillskott så blir man förbättrad om man har besvär av kronisk hosta. Symptomen minskade och själva retbarheten och hostreflexen avtog, säger Eva Millqvist, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

”Plågsamt tillstånd”

Upptäckten är aktuell främst för patienter som lider av kronisk hosta.

Det handlar om hosta som inte kunnat diagnosticeras med någon specifik sjukdomsorsak.

Ett tillstånd som fem till sex procent av befolkningen i Sverige lider av, enligt Eva Millqvist.

– Det finns en stor grupp som när alla tester är gjorda och alla mediciner är prövade, ändå fortsätter hosta. Det är ett väldigt plågsamt tillstånd.

Ett 40-tal personer, både hostfria och kroniskt sjuka, deltog i pilotstudien som också placebokontrollerades.

Fick koncentrat

Testpersonerna i forskargruppens undersökning fick ett par kapslar med koncentrerad chili varje morgon, motsvarande omkring fem, sex chilifrukter om dagen. Men också oprocessad chili fungerar på samma vis, enligt Eva Millqvist.

– Om man äter tio chilifrukter om dagen så kan man också få effekt. Men det är väldigt få som klarar av att äta så mycket chili. Vi har haft enstaka patienter som har berättat att de bli bättre när de äter några chilifrukter per dag, skivade på smörgåsen på morgonen, men vi kan inte rekommendera det eftersom det är så starkt, säger Eva Millqvist.




Fakta

Superkraft:

En amerikansk studie visar att personer som ofta äter chilikryddad mat får lägre insulinkoncentration i blodet. Blodsockret stabiliseras och gör att man lättare kan stå emot sötsug.

Anfaller:

Det heta ämnet i chili, capsacin, kan få blodkärlen att slappna av och lämna fri väg för det strömmande blodet. Capsaicin påverkar kärlväggen som ökar halten kväveoxid. Kväveoxid skyddar kärl mot inflammation.

Hemligt vapen:

Chili kan skydda din magsäck mot alkohol och starka mediciner. Hettan i chilifrukt­en får magen att utsöndra ett slags skyddande slem.

Av gabor - 22 mars 2015 10:23

Ingredienser

  • 1 stor näve ruccola
  • 10 tunt skurna skivor av rökt fläsk prosciutto
  • 50 ml balsamvinäger
  • 1 msk farinsocker
  • lite parmesanost

Framställning

Skär varje skiva parmaskinka i hälften på bredden, sätta på varje halva av några kvistar ruccola, sedan rulla den i. Under tiden placerar balsamvinäger att laga mat med socker i en kastrull eller ugn säker pan, och när blandningen blir sirapsliknande, ta bort från värmen och häll över förberedda rullar. Om så önskas, strö över parmesanost skiva

 

Presentation


Du hittar oss på Hitta Recept

Libo 59 shop

Sök i bloggen

Hitta recept

Matbloggstoppen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Travel in Bokovina

RSS

Besöksstatistik

5 vanligaste myterna av kost

 
Det finns olika dieter som lovar snabb och hälsosam viktminskning. Är det möjligt att en diet, du nu praxis, full av lögner och desinformation? Många saker kan hindra viktminskning, och vi ger dig de vanligaste myterna om kost och sanningen om dem.

Diet läsk är bättre

Dietdrycker har färre kalorier än vanlig eftersom det inte innehåller socker. Men diet drycker innehåller artificiella sötningsmedel som är förknippade med viktuppgång.

Specifikt har forskare visat att konstgjorda sötningsmedel stimulerar receptorer som känner igen socker i matstrupe och magsäck. Bukspottkörteln börjar sedan att frisätta insulin för att reglera blodsockret. Samtidigt, skickas signaler till hjärnan som är ansvarig för att erkänna känslor av mättnad, och han är fortfarande förbryllad eftersom han inte fick kalorier.

Din kropp är bedragen, och längtan efter mat blir större, vilket gör dig mer benägen att hetsätning för att tillfredsställa hunger kval, vilket leder till viktökning. Det är bäst att dricka vanligt vatten, och om du inte är förtjust i vatten, tillsätt lite citron, lime eller om du dyrbara frukt som kommer att berika smak, uppfriskande och viktigt att förebygga viktökning.

Mindre kalorier betyder mindre vikt på vågen

Vid första anblicken verkar det logiskt, men för lågt kaloriintag kan ha en kontraproduktiv effekt. Naturligtvis är det önskvärt att reducera kaloriintag, men inte alltför mycket. Med andra ord behöver kroppen ett minsta antal kalorier för grundläggande funktioner (andning, promenader, tänkte).

Om du anger för få kalorier, kommer din kropp börja bränna så många kalorier från musklerna, vilket ger en stor andel av fett och långsam ämnesomsättning, som i alla fall inte hjälper på lång sikt viktminskning. Fett och kalorier krävs organism, faktiskt, utan dem kunde inte överleva. Det är viktigt att synkronisera inträde av näringsämnen som behövs och en organism som en diet som är bättre. Till exempel, minska ditt intag av mättade fettsyror och öka intaget av omättade fettsyror.

Pasta tjockare

Problemet i sig är inte pasta, men portioner pasta. Om överdriven konsumtion av livsmedel, men det brinner, är det normalt att du kommer att gå upp i vikt. Oavsett om det är bröd, pasta eller ris, ligger lösningen i måtta, och inte upphör intaget av kolhydrater. Lägg pasta sås och kaloriinnehåll stor mängd parmesan och naturligtvis kommer det att bli ett hot att förlora vikt.

Det är också viktigt att veta att det finns hälsosammare sätt att förbereda pasta, som du skriver färre kalorier. Pasta är frisk, men som allt annat, med måtta.

Ät inte efter 8

Självklart är det inte hälsosamt att äta sent på natten, särskilt svårt att smälta maten. Forskning visar att det inte är hälsosamt att äta på natten eftersom det är mer benägna att äta större mängder mat på grund av dålig förmåga att bedöma den mängd mat som behövs. Den sena starten att känna trött , börjar energin att släppa, och du ersätta trötthet med hunger.

Det är dock inte avgörande när man äter, men vad du äter. Ha alltid i åtanke hur mycket du ätit den dagen och för kvällsmål välja något lättsmält.

Fet mat är ett hälsosammare

Fett är en av de ingredienser som gör maten smakar bra. När du tar bort allt fett kommer massor av mat smakar inte så bra. För att ersätta, lägga tillverkare av låg fetthalt livsmedel i stället för fett olika tillsatser för att maten var god smak. Dessa tillsatser din hälsa skador betydligt mer än fett, som är nödvändiga i viss mån organismen.

Väl läsa på livsmedelsmärkningen se till att det inte innehåller några tillsatser, och det bästa skulle vara att laga mat själv så att du kan använda hälsosamma fetter som du hittar i vissa typer av oljor som oliv.

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2017
>>>

Translate


Ovido - Quiz & Flashcards